Жена чита апостол на Литургији

Питање:
Помаже Бог, Интересује ме улога жене у богослужењу и да ли је дозвољено да жена чита апостол на светој литургији? Свако добро од Господа
Н.Н


Одговор:
Бог вам помогао брате! За разлику од мушкараца жене не могу примити свештени чин; сходно томе њихова улога приликом богослужења је принципиелно идентична са улогом мушкараца који нису у свештеном чину. Дакле, уколико се њихов живот одликује врлином оне могу појати, читати свештене књиге, читати Апостол на Литургији–с’тим што благослов пре читања добију ван Олтара–и у ширем смислу оне могу молитвеним примером и побожношћу доприносити не само благољепију богослужења већ и даљем узрастању у вери црквене заједнице.
Као додатак, препоручујем вам два савремена текста: 1. ”Улога жене у Цркви”, Александра Јанковић, Православље бр.911, http: //www.pravoslavlje.rs/broj/911/tekst/uloga-zene-u-crkvi/ 2. ”Улога и место интелектуалаца, лаика и жена у Цркви”, Епископ јегарски Порфирије, Православни пастирски центар, 2006, www.pravoslovo.net/tekstovi/arhiva/zene/Ep.%20Porfirije_o_zeni.pdf Господ са вама, ђакон Стефан

2 Comments

  1. Бог ти помогао Јоване. Желим да ти кажем моје мишљење, а одговор у сваком случају потражи у цркви, од свештеника. Читање Светог Писма у храму и код куће није исто, тако да мислим да ниси погрешио. Напротив, што чешће читање Јеванђеља, Апостола, Псалама и осталих библијских садржаја је веома корисно. Оно што је битно, јесте исправно разумевање оног што се чита. Зато не треба журити и обавезно користити тумачења Св. отаца наше цркве. Уз то, свакако је најважније, учествовати редовно у богослужењима у храму, поготову у литургијским сабрањима, јер тада све добија једну вишу димензију, коју је немогуће достићи код куће.
    Свако добро од Господа.

  2. Pomaze Bog, zelio bih da vas pitam u vezi Citanja Apostola, ja sam danas prvi put citao apostol ali sam ga citao kao kad bi citao knjigu, jel nisam znao kako se pravilno cita, ja sam gledao neke klipove na youtubu kako ljudi za vrjeme liturgije citaju apostol, oni na neki nacin poje, ali ja to nisam uradio jel nisam znao da tako treba, pa bih vas zelio upitati dali ja moram da naucim da pojim da bi citao Apostol, i dali je to grijeh sto sam ucinio?