Зашто друго, треће… хришћанство

Питање:
Помаже Бог, Пре неколико месеци ми је један човек поставио два питања на која нисам имао потпун одговор па бих вас молио да ми помогнете. Прво питање: Ако постоји једно хришћанство, зашто мора да постоји и друго хришћанство па и треће итд. и свако од њих има неку своју философију и идеологију, зашто није једо па би свима било јасно да је једно и истинито. Друго питање: Ако је Христос био Богочовек зашто није одржао неку беседу у којој би рекао да је земља округла па да у дванестом веку због тога не спаљују људе на ломачи, и не само то него уопште зашто није говорио о свим осталим проблемима због којих су људи или убијани или страдали. Желим да вас похвалим због овога сајта од велике је пастирске користи и што поред свих својих обавеза стижете да пастви помажете и на овај начин. Унапред вам се захваљујем.
Сергије


Одговор:
Драги Сергије, Хвала на подршци и лепим речима.
Постоји један Господ Бог па људи опет не верују у Њега, него су измислили разне друге Богове којима се клањају и којима служе. А неки су и сами себе прогласили за богове, па само себи и служе. Свако по својој философији и памети. То је зато што људи не слушају Господа Бога, већ пуштају да им памет лута од мисли до мисли. А онда се труде да одаберу оне мисли, које им се чине најкорисније и најпаметније.
Што се другог питања тиче, да је Господ то објавио, онда би неко могао да пита: – A што није поручио Немцима да не гласају за Хитлера, па да не страдају толики милиони људи? Зашто није рекао да будемо штедљиви са нафтом и осталим фосилним горивима да не изазовемо глобално загревање, да неби многи страдали од њега, и т.д. Таква питања нису постављена да би се нешто разумело, већ да би се оправдало неверовање. Јер, таквих питања може да буде безброј и она ништа не решавају и ништа не објашњавају. По питању оба предмета, Господ је сасвим јасно рекао: Ја сам Господ Бог твој, немој имати других богова осим мене, немој им се клањати нити им служити… Не уби, не укради, не сведочи лажно, љуби ближњега свога ка самог себе… – и много тога још што се може прочитати у Јеванђељу. Ако људима то није доста, и ако не слушају самога Господа, како ће онда слушати нас? Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.