Веза са кумом

Питање:
Nisam siguran da li ulaziti u to ili ne. Kod mojih roditelja imam negativan odgovor. Tacnije se radi o devojci cije je roditelje moj otac vencao (tj bio im kum) , vencanje nije odrzano u crkve vec samo u opstini. Pitanje je jasno da li mi mozemo da budemo u vezi bez toga da se ogresimo o Boga?
Марко


Одговор:
Драги брате, Сведоци, кумови на венчању у цркви, не улазе са младенцима у духовно сродство. Ово сродство почиње тек са крштењем. Значи, да је Твој отац био кум на венчању и у цркви (а не само у општини) родитељима девојке са којом Ти желиш да се забављаш, вас двоје би слободно могли ступити у црквени брак, јер нисте ниукаквом сродству. Друга је ствар, да су ти родитељи позвали Твога оца да кумује и на крштењу свога детета, онда би вас двоје били у другом степену духовног сродства, као да сте брат и сестра. Ти си телесни син свога оца, а она би била духовно чедо његово. Понављам, вас двоје немате никакве сметње за ступање у хришћански брак, разуме се, ако међу вама постоји искрена љубав и жеља за заједничким животом. Нека вам је обома благословен почетак и ток Великог часног поста. о. Душан

Један коментар

  1. Pozz mene zanima nesto slično vezano za ljubav i kumstvo! Molila bi odg. Moj brat je krstio dijete jednom svom prijatelju u crkvi! On je samo dijete krstio ali nije bio njihov vjencani kum jer nisu se vjencali u crkvi samo su dijete krstili. Taj par se davno rastao po zakonu.Da li ja kao sestra i taj njegov kum imamo prepreku po crkvenom zakonu da se venčamo?

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *