Вера и обичаји

Питање:
Добар дан, Имам једно јако сложено питање. Живим у иностранству већ дуго година. На жалост, иако долазим из побожне породице нисам успела да за време детињства научим скоро ништа о нашим обичајима. Имам потребу да почнем да славим славу, да се окренем нашим обичајима и да научим много тога али једноставно не знам одакле да почнем. То се све компликује тиме што је ово католичка средина чак нема ни православне цркве. Да ли можете да ми дате неки савет или ако постоји нека књига за почетнике доћи ћу до ње на било који начин. Унапред захвална,
Драгана


Одговор:
Драга Драгана, За почетак би било добро разумети да вера и обичаји нису исто. Обичај, ако је добар и побожан, може бити украс за веру, и по том украсу се онда препознаје и вера. Али, ми се овде ретко када бавимо обичајима, и ја не знам много о њима. Обичаји спадају у етнологију и фолклор, а вера је нешто много више од тога. Можда се може реħи да је вера садржај и суштина, а обичај “паковање” и шарени папир у који се она понекад умотава. Када човек нема вере а држи обичаје, то је слично као када неком нудите лепо упакован, у шарену хартију замотан и украшен – празан пакет.
О вери можеш сазнати и на нашем веб сајту под “Библиотека”, где ħеш наħи доста лепих текстова и чланака, па изабери шта ти се буде свиђало.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.