Венчано кумство

Питање:
Помаже Бог, Поставила сам била питање да ли рођена сестра може да буде кума на венчању, али ми није одговорено, па не знам колико треба да се чека на одговор. Узгред, уколико не може (мада се моје срце искрено нада да може јер, ако сам добро схватила из других одговора на туђа питања, венчано кумство не води у духовно сродство већ је венчани кум заправо сведок, а крштени кум је у ствари кум) онда, у том случају, да ли зет може да буде венчани кум (дакле, ако сестра не може) ? Хвала пуно на одговору. Јелена
Јелена


Одговор:
Драга сестра Јелена, ти си се мало и наљутила што на твоје писмо нисмо одмах одговорили. И питаш, колико дуго треба чекати на одговор. Само да ти кажем, више од шест стотина питања чека на одговор, а видела си колико пастира даје одговоре. Сем тога, они су готово сви парохијски свештеници, углавном у дијаспори, где су обавезе много веће него у матици. Због твог нестрпљења, узео сам преко реда твоје питање. Добро си схватила да венчано кумство не води у духовно сродство, већ да су кумови на венчању само сведоци. И баш зато што су то сведоци, не могу кумовати, сведочити најближи сродници. Сведок мора да буде валидан, непристрастан, а брат, сестра, родитељи су сувише блиски, да би били непристрасни. Тако је и у грађанским судовима или установама где се нека одлука доноси на основу изјава сведока. Кум на венчању је обично бивао онај ко је крстио вереника, дакле, стари кум, а то значи да није био блиски крвни сродник са фамилијом, односно са вененицима. Други сведок или стари сват, може бити из фамилије, али опет не најближи сродник. Кад си решила да за венчану куму узмеш рођену сестру, да ли си размишљала ко ће крстити децу из тога брака. Рођена сестра сигурно не. Морам те питати и за разлог таквог избора. Мислиш ли да ћеш сестру (или она тебе) више волети и поштовати ако јој додаш још једно звање – кума (како ћеш је иначе после венчања звати) или обавезу – сведок? Други сведок на венчању, стари сват, може да буде зет, јер долази из другог рода, са њим си у двородном сродству. Надам се да ће одговор стићи на време и да питање ипак ниси поставила минут до подне. Благословено венчање и радост у доброј деци жели о. Душан

2 Comments

  1. Dobar dan,da li nerodjena sestra od mog verenika može meni da bude kuma ba venčanju? Veliki pozdrav i sve najbolje

  2. Pomaže Bog! Molim Vas za savet. Kumstvo se ne odbija, to su nas od malena učili…..te sam ja u dilemi.
    Moja sestra od tetke želi da budem kuma njenom detetu. Tetka sam. Beskrajno sretna što me je Bog nagradio, ženskim čedom. Rodila sam dva sina, a sada imam i kćer.
    Sestrina je, ali da bi me bolje razumeli….
    Naše majke su rođene sestre. Kada me je pitala zamolila sam je da pita sveštenika u crkvi (nadajući se kako će lakše razumeti moju iznenađenost i nelagodu). Shvatite me, molim Vas. U Novom Sadu je sveštenim bio iznenađen što ga i pitam takvo šta, ali setsra mi reče da je sveštenik u Loznici rekao da će pitati za dozvolu u eparhiji i potom me obavestila da mogu biti kuma??????
    Krštenje je zakazano za subotu. 28.09.2019. I verujte mi da se molim Bogu da mi pomogne, ali kako dani odmiču meni samo raste zebnja i strepnja….. Smem li odbiti kumstvo?