Васкршњи пост постити на уљу?

Питање:
Оче благослови, имам једно питање: Да ли се може постити цели пост, значи свих седам недеља на уљу? Мени је мало незгодно самој постити на води, јер имам породицу са малом децом а много радим, па је мало компликовано спремати јела искључиво на води, а мора се радити цели дан, до 6 после подне, и онда бити способан и снажан бринути о породици и кући. Такође, ја јако желим да постим и причестим се, али ме занима да ли је у реду ако постим на уљу цели пост. Ајде, рецимо да рибу једем само одређеним данима када се може, а поврће и житарице спремам на уљу. Или, можете ли ми ви нешто саветовати? Ана


Одговор:
Правило налаже да се о посебном, индивидуалном начину поста верни договори са својим духовником, т.ј. оним који га причешћује. Свештеник који даје Свете Дарове мора знати коме и како их даје.
У принципу пост није ради повреде тела, него ради његовог стављања под снагу и контролу духа. Зато и они који тешко раде, путују, болују или имају неке друге разлоге, не морају држти потпуно правило поста, већ се о начину који је за њих најбољи, договарају са оним ко их причешћује.
о. Срба.

Comments are closed.