Васкршњи пост на уљу

Питање:
Драги оче Имам једно веома битно питање. Молим вас да ми одговорите и да ме посаветујете. Редовно постим све постове. Али имам један проблем пошто би Васкршњи пост стриктно на води моро постити а не могу јер радим много. Иначе живим у Америци. Покушаво сам на води постити и буде ми лоше имам неку немоћ. Да ли је грех постити на уљу. Иначе свега другог се придржавам стриктно.
хвала вам унапред на одговору НЕК ВАС ДРАГИ БОГ ЧУВА
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Нигде не пише да Васкршњи пост треба постити цео на води. Прва недеља је на води, и после причешћа можеш да једеш на уљу.
Патријах Павле одговара на ово питање. “Ублажавање на уље односи се на монахе и мирјане који раде у пољу и друге тешке послове”. Ти кажеш да радиш много? Е сад се поставља питање да ли радиш и тежак посао? Милосрдни Господ је посредством апостола установио различите подвиге спасоносне за душу, између осталог и пост, којим се свезује и обуздава наше тело. Пост је ради човека а не човек ради поста. Свети Исак Сиријски у својој беседи каже: ” Немој да се пометеш и да пресечеш свој живот, као каква духовна дангуба, па да због жеље да придодаш још мало напора изгубиш све што си до сад постиго. Једи умерено и не пружај ногу више него што можеш, да сасвим не клонеш”. Овај савет великог монаха у потпуности може да се примени на тебе, јер уздржавањем које не одговара твојим силама можеш себе толико да исцрпиш, да будеш лишен црквене службе и да твојим ближњима, којима си сад од неке користи, постанеш бреме. У Светогорском типику стоји: ОВО ИЗНОСИМО ЉУБАВИ ВАШОЈ, ПА КО ХОЋЕ ДА СЕ СПАСЕ НЕКА БИРА ОНО ШТО МИСЛИ ДА ЈЕ УГОДНО БОГУ. С поштовањем о. Драган

One Comment

  1. Postovanje, imam pitanje. Ja sam krenula da postim vaskrsnji post, ali na ulju sam jela i sve posno, cak i ribu. I planirala sam zadnji nedelju na vodi. Sad sam cula da tako ne treba da se posti. Nego ima dana kad smes ulje neki ne. Sad da li ja nisam pogresila i da li ja mogu da se pricestim? Molim vas treba mi savet.