Ускрс и излазак на гробље за 40 дана

Питање:
Бог вам помогао, Мој отац се упокојио 14.03.2011 у 8ч – када је четрдесет дана? Парох каже пре Лазареве Суботе – због Ускрса. Пошто је важно да ли је исправно? Хвала
zoran


Одговор:
Драги брате, опрости што одговор на Твоје питање није стигао на време. Имамо много питања, а отаца који одговарају је мало. Четрдесетодневни парастос Твом оцу треба да буде на Велики петак. Обзиром да се тога дана врше посебна богослужења и да се не служи Света литургија, 40-тодневни парастос можете извршити на Велики четвртак. Овај парастос се, због нашег уверења о путу и стању душе после смрти, треба да врши тачно у 40. дан. Ако постоји нека озбиљна препрека, парастос се може извршити 2-3 дана раније, али да се врши пре Лазареве суботе, то је заиста исувише рано. Као што се човек може сахранити Велике недеље, па чак и на Васкрс, то нема никакве сметње да се у те дане изврши и 40-тодневни парастос. Да је у питању полугодишњи или годишњи парастос, онда се може померити пре или после датума смрти и на више дана. Прими моје саучешће поводом смрти оца, а Теби и Твојој породици желим срећне Васкршње празнике, о. Душан

2 Comments

 1. Pomaže Bog,
  Moj suprug se upokoio 31.03.2021.
  40 dana je tačno 09.05.2021.
  Danas nam je u stan dolazio parohijski sveštenik. Rekao je da se ne vrši molitva za upokojene od Vasksa do sledeće nedelje i predložio da parastos bude 10.05.2021.
  Ja sam to prihvatila, jer nemam izbora, ali brinem što je to 41.dan od smrti. Deca i ja ćemo izaći na groblje, zapaliti sveće i pomoliti se za dušu umrlog tačno 40. dana.
  Šta mislite o ovoj situaciji?

 2. Ја бих само у констексту истог поставио питање : Ако четрдесети дан по упокојењу падне у неки дан по Божићу све до Богојављења, па и на Крстовдан-Навечерје Богојављењаца, да ли свештеник може одржати парастос на гробу преминулог. Хвала.