Умножавање икона и ауторска права

Питање:
Поштовани, У светлу интелектуалних својина, занима ме који је Ваш став али и законски оквир за умножавање икона. Да ли иконе као копије давних оригиналних дела у опште могу спадати у ауторским правима заштићене уметнине? Поздрав
Н.Н


Одговор:
Христос васкрсе, драги брате Милоше! Свака икона или фреска, насликана за или у некој цркви, свакако да представља њено уметничко благо, па и њену интелектуалну својину. Нико нема право, да без одобрења надлежних црквених власти, снима у цркви, а поготово да умножава и продаје фотографисане копије икона или фресака. Снимци икона или фресака, као и другог уметничког блага Цркве, могу се употребљавати само у оне сврхе, за чију употребу је одобрење издато. Међутим, ако један фотограф добије одобрење Цркве да сними неку икону или фреску и то објави у књизи или каталогу, нико не сме репродуковати ту икону и без одобрења фотографа, који је икону снимио, јер она од тада преставаља и његову уметничку својину, али само као фотографски снимак, који он не може употребити у друге свхре, сем оних за које је добио дозволу.
Друга је ствар са црквеним иконама које се налазе у поседу музеја, државних или приватних збирки. Ту власник располаже правом репродуковања или умножавања, па самим тим и комерционалној употреби тих икона.
Ако се данас нешто дешава мимо закона, ако појединци комерцијализују и црквено благо, па и ту налазе места за свој профит, то не значи да је то правно допуштено, а још мање да је то морално исправно.
Благослов Васкрслог Господа жели Ти о. Душан

Comments are closed.