Удаја

Питање:
Поштовани, пре пар дана донела сам одлуку да се за два месеца удам. Са момком се забављам више од 2 године. Међутим, од кад смо то саопштили мојим и његовим родитељима, који су нам честитали и пожелели срећу, ја осећам велики стах и несигурност. Наиме веома сам везана за моју породицу првенствено мајку, и удају доживљавам као да напуштам своју породицу да бих живела са његовом која се прилично разликује од моје породице у смислу да су они старији људи да живе на селу и имају другачија размишљања. Велики немир је у мени и не желим да осетим да се можда кајем због моје одлуке. Мир свама и свако добро! У очекивању Вашег одговора..
Јелена


Одговор:
Драга Јелена, Унапред се извињавам што не могу да будем конкретнији, јер не познајем довољно ситуацију у којој се налазиш. Ипак, чини ми се да си само ти та која треба да донесе одлуку. Јер то ипак треба да буде твоја, а не туђа одлука или сугестија.
У принципу, прави начин доласка до одређене одлуке јесте тај, што би младићи и девојке пре удаје требали сами са собом да реше неке ствари, да скупе храбрости и одуче шта је шта, да погледају истини у очи и да ради самих себе назову ствари њиховим правим именом. Кад то у њима мало сазри, тек онда би требали да донесу извесне одлуке и усвоје одређене принципе који ће им давати темељ и чврстину у животу. Те одлуке ће бити само њихове одлуке, а не туђе. Тако им никада неко други неће бити крив, а они би били много сигурнији у свој став.
У разлучивању шта је шта, помаже нам наша Вера у којој налазимо хиљадугодишње искуство многих великих и светих људи а и саму науку Божију какви треба да будемо и шта треба да радимо. Ако човек то прихвати, он неће лутати беспућима модерног света, неће га колебати разне приче, него ће бити као дрво засађено крај извора, које род свој доноси у своје време…
Ако хоћеш, читај ове молитве, и подај их и свом веренику. Оне нам помажу да разаберемо шта је добро за нас и наше ближње и какви треба да будемо.
Поздравља те, о. Срба МОЛИТВЕ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ БРАКА Молитва прва: Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја. Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем. Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.
Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин. Молитва друга: Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.
Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо своје Четрдесеторице светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.
Преславни Господе још Те молим да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин! Молитва трећа: Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.
Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.

Comments are closed.