Тврдња, да је Новои Завет измишљотина?

Питање:
Помаже Бог! Како одговорити на тврдњу да је све оно што пише у Новом Завету измишљотина и сви његови ликови, почевши од Господа Исуса Христа и апостола па до осталих битнијих ликова из Новог Завета? 1) Шта рећи на томе следствену тврдњу да су онда и само хришћанство раширили људи који су веровали у нешто што није било (мисли се на јеванђељска дешавања и она из дела светих апостола) и да ширење хришћанства није дело Божје него обично верско ширење као и ширење сваке друге религије: будизма, ислама и сл? 2) Јер и Мухамеду се наводно јавио анђео или да кажемо Бог преко анђела, па православна вера осуђује ислам као заблуду.
3) Уопште, данас има свакаквих секти, и хришћанских, и нехришћанских, које свашта уче, па онда и тако за наше хришћанство може да се каже да је и са њим био исти случај, само давно.
4) И још, у старој Грчкој паганској вери богови седе на Олимпу и раде шта раде, и вероватно се на њих може гледати као на зачетнике старе грчке вере, као што се Господ Исус Христос сматра за зачетника хришћанске вере.Данас знамо да “дружина од Олимпа” не постоји, па тако нама може и Христос да се негира и да се каже да ће и хришћанство нестати као што је нестало старо грчко паганство, јер је и оно људска заблуда.
5) И још се може тврдити да сви они можда и јесу постојали, али да оно што пише у Јеванђељима (па макар у њима писало тако од почетка) није оно што је стварно било и да они нису оно што јесу: Христос није Бог, а апостоли самим тим нису Божји људи.
Дакле, како на све то одговорити и побити лажне тврдње, а да се не наводе искључиво тврдње из Новог Завета које се самим тим и не признају? Шта реци, а да се не каже само “то је све смешно, нећу о томе ни да расправљам, веруј у те глупости ако хоћеш, а мене пусти на миру” или “свако верује у шта хоће”? Како аргументима доказати да је истина оно што пише у Новом Завету? То питам зато што сам и ја једном “пао” на тим питањима и привремено изгубио веру, а видим да и данас ђаво покушава да ме обори још једанпут, иако ја верујем да му то више неће поћи за
руком.
Други разлог је и тај што обично све ово што сам написао може да се појави као аргумент “неверничке” стране у разговору о духовним темама, а могући аргумент “твори дела Божија па ћеш се уверити да су она од Господа” је, бојим се, јалов, јер ко ће да ради несто што не верује, а још за то може да страда? П.С. Ово је треће писмо које шаљем, а још немам одговор на прва два већ дуже време, иако су раније одговори стизали у просеку од два-три дана. Могу ли да знам разлог кашњењу ако нисам непристојан – да ли не стижете да одговорите или сте ме избацили са рубрике због моје раније полемичности? Рекох, ако сам прећутно избачен да ми се каже да не пишем питања без везе. Надам се да не звучим безобразно због овог питања. Поздрав.
Горан Гога


Одговор:
Помаже Бог, Горане, На питања одговарамо када стигнемо, а на нека уопште не стижемо, или опет понекад сматрамо да не треба да се одговори. Брзина одговора обично зависи од тренутног слободног времена свештеника (барем у мом случају) .
Да ли ви знате колико сте овде питања поставили? Оваква питања би требали да поставите на форум, али кад сте већ поставили – ево и одговора.
1) Да хришћанство није дело Божје, не би Нерон запалио Рим да би се тако са њим борио, нити би Римска империја пала на колена пред учењем необразованих галилејских рибара. Хришћанство је силом Божјом, а не оружјем, бацило на колена горди Рим и чак својој вери привукло и његовог императора – Константина Великог.
2) Ислам је у заблуди зато што је он компилација јудаизма, хришћанства и религије Зороастре, и њихова теологија је конфузна, чак есхатолоски примитивна. Зашто? Треба знати основе ислама, и ја заста не могу да залазим у детаље, али погледајте питање-одговор бр. 7, поднаслов: “Црква, остале вере, покрети и организације”.
3) Зато што хришћанство има своје историчаре, писце и филозофе из тог времена (не Библију) , као и археолошке аргументе. Ако верујемо археологији, када чињенилно открива одређене ствари о временима много хиљада година пре Христа, зашто не би веровали ономе што се безмало десило јуче? 4) Та “дружина” са Олимпа је просто поумирала, и интересантно је да је човек био таквог помраченог ума да су могли од смртног човека да направе Бога. Који је коментар још потребан? 5) Демантује ап. Павле који каже: ако Христос није васкрсао, узалуд вера наша. Зар је он узалудно веровао? Суштина овог питања тражи ослањање на Нови Завет.
Постоји научни и арогантни – примитивни атеизам? О којем је атеизму реч? Ако је научни, онда нека изнесу своје аргументе, а ако је онај други, не знам шта да вам казем? Ова питања су више апологетског каратера и често се понављају, и изгледа да их не читате.
А сада вас поздрављам.
о.Љубо

Comments are closed.