Тетовирање православних симбола

Питање:
Помаже Бог и моје дубоко поштовање. Планирам да урадим тетоважу на подлактици. Тетовирао бих православни крст и моју крсну славу, Св. Василија Великог. Коме год сам се обратио, нико није тачно умео да ми каже, да ли је то грех, или не? Молим Вас да ми помогнете. Бог с Вама и хвала!
Ненад


Одговор:
Бог Вам помогао, Тетовирање хришћанских симбола је било познато у прошлости. Међу Коптима (дохалкидонским хришћанима) још увек се негује обичај да се тетовира крст на руци као знак хришћанског распознавања. Тетовирање крста само по себи није грех ако се чини из религиозних побуда: да нас подсећа на молитву и сведочење своје вере. Ако се то чини зато што је то тренутно популарно међу младима и ако особе, које се тетовирју “заљубљено” гледају на своју тетоважу, то нема никакве везе са нашом вером већ са прикривеном гордошћу огрнутом плаштом хришћанских симбола. То исто важи и за ношење крста око врата. Ако неко набави велики златни крст и томе подобан златни ланац, па онда откопча мало више своју кошуљу да би се видели мишићи које краси велики крст, онда схватамо да крст нема религиозни, већ украсни карактер на таквом телу. За побожног – скромног човека није битно шта носи на телу, већ Кога носи у срцу и у својим мислима! Такође бих подвукао: одело (тетоважа) не чини човека, али указује какав је човек. Срдачан поздрав, о. Мирослав

One Comment

  1. Pomaze Bog. Posto razmisljam o tome da istetoviram andjela na podlaktici, zanima me da li je greh ako istetoviram andjela? Bog s’ vama i hvala unapred.