Телекомуникациона опрема на цркви?

Питање:
Духовни оче, имам једно питање које ме мучи па сам одлучио да га поделим са вама: Занима ме да ли је богоугодно стављати телекомуникациону опрему на цркву? Конкретно ме занима да ли случајно није богоугодно ставити Wireless IEEE 802.11б/г опрему на врх цркве, т.ј. на највишу куполу. Опрема је заправо антена која изгледа као дршка од метле. Такође ме занима да ли је богоугодно да се цркви то на неки начин материјално надокнади зато што се на њу опрема инсталира? Унапред хвала на благоглагољивом одговору, Александар Билановић – Билке.
Александар Билановић


Одговор:
Драги Александре, Није благолепно да се стави антена на најузвишенији део цркве јер на самом њеномм врху треба да стоји знамење смрти и васкрсења Богочовека Исуса Христа, наше наде и будућности. Антена није богохулна сама по себи али служи другим сврхама па зато треба да се нађе на другом месту. И питање телевизије је врло изазовно пред питањима савременог духовног човека. Ни она није богоугодна, пре свега зато што краде наше драгоцено време предлажући нам фикцију и нешто што је илузорно, и одвлачи нас од созерцавања вечних питања нашег живота. Апостол Павле каже да нам је све дозвољео али није и све на нашу корист, и у то можемо да сврстамо питање телевизије уопште, јер она ужасно краде драгоцено време савременог православног хришћанина..
Ја не разумем коме је потребно да се уздигне једна антена која би продирала у небо и стајала више од крста? Пре свега зашто је антена потребна на једном светом месту који је дом молитве и сабор Заједнице у Христу? У храм се сабирамо ради Благодарења – Евхаристије, а не да гледамо разне програме па макар они били и најбољи. Трудим се да разумем ово питање јер је много чудно, чак мало провокативно, јер да сте питали да ли може да се та антена уздигне на црквеној сали – месту социјалних догађаја парохије, овај одговор би био позитиван. Данашња телевизија са свим својим зацртаним циљевима и идејним програмима нема ничег заједничког са Црквом, па зато и нема шта да тражи на грађевини – том светом месту хришћанског окупљања, и то на њеном најузвишенијем делу. Црква нити може нити сме да буде материјално надокнађена, а посебно тада ако се тражи компромис да нарушава њен вековни канонски изглед. Дакле, не може због тога што се филозофија живота Цркве не слаже са философијом живота коју данас телевизија на сва врата усиљује (форсира) , као и због тога што је антена за тај храм ништавна према сили и знамењу оруђа на коме је потекла искупитељска крв Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, коме је слава и поклоњење у век векова.
Са благословом и поштовањем, о. Љубо

Comments are closed.