Техника бржег читања или памћења

Питање:
Поштовани, Интересује ме шта Ви мислите (односно, да ли постоји неки став Православне цркве) о семинарима којима се поспешује брзина читања, памћења, учења… и сл.
Наиме то су семинари који трају 2-3 дана и на којима се, уствари, усвајају одређене једноставне методе и технике уз помоћ којих се за јако кратко време успе, рецимо, чак удвостручити брзина читања, или нпр. запамтити и поновити низ од јако великог броја података.
Програм за креативно учење се одржава у сарадњи са Менсом Србије и постоји већ тридесетак година а сада почиње да се примењује још у вртићима где се код деце поспешује креативно размишљање, памћење и сл.
Оно што ме интересује је да ли су те методе „безопасне“ тј. да ли је у реду да се одслушају овакви семинари (било да су деца или студенти у питању) ? Унапред хвала,
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог, Техника бржег читања или бољег памћења не може, сама по себи, бити лоша. Као што не може бити штетно брже куцање на тастатурама, брже решавање математичких задатака и тд. Верујем да педијатри и психолози воде бригу о томе колико се деца у најранијем узрасту могу тиме оптерећивати. Ако је ваше дете у питању, консултујте стручне особе за развој интелектуални напредак детета.
Поздрав о. Душан

Comments are closed.