Тајна јединства Свете Тројице

Питање:
Да ли су у вечности (на крају историје, после суда по људском поимању) , Христос као Бог син и Бог отац једна те иста личност, тј. да ли ће спашени у Царству Божијем обитавати у заједници са Богом Христом и тада бити достојни сазнања тајне јединства Свете Тројице?
Влајко


Одговор:
Драги Влајко, Пре свега, не знам да ли је потреба или радозналост да се сада секирамо за детаље тајни са краја света и века? Сада и овде, ми имамо много већих и пречих брига и потреба за наше спасење. Али ево, из послушања пробаћемо да кажемо макар нешто мало од онога што нам је до сада откривено.
Проблем о коме питаш, се вероватно састоји у томе што ми људи побркамо личност и биће = суштину Божанства. Бог је по бићу и својој суштини Један, а по личностима је / су Света Тројица, једне суштине и једнога бића. Бог Отац, Син и Свети Дух јесу три личности једнога бића. Или, три особе једне суштине. У томе се састоји тајна јединства Свете Тројице, која нам је већ сада откривена и нема потребе да чекамо крај света да би је сазнали.
Бог Отац и Бог син нису, и колико је нама познато, неће никада у будућности бити једна личност. Суштина Божанства је једна, а личности се рађају и происходе из љубави и суштине савршенства сваке доброте у Богу Оцу и Творцу. Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.