НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Црквена уметност (иконе, појање, ...) » Свевидеће око

Свевидеће око

Питање:
Зашто у свакој цркви и манастиру у којем сам био, на иконостасу постоји Луциферова пирамида, и свевидеће око, које симболизује истог (антихриста) ? То ме јако узнемирава и уместо да нађем мир у цркви, ја сваки пут изадјем потресен! Зашто нико на то не обраћа пажњу? ? ?
Јован


Одговор:
Помаже Бог, драги брате Јоване, Не знам зашто Тебе толико узнемирава иконографски мотив „Свевидеће око“ у троуглу, који се често слика на нашим иконостасима изнад Царскох двери, а на месту где се обично налази мотив „Недремано око“. Троугао, као символ броја три, који је био у поштовању и код Јевреја, служио је у раном хришћанству као символ Тројичног Бога, пре но што се развио данашњи мотив представљања Пресвете Тројице (Три путника код Авраама или Очество) . Јасна и потпуна символика геометријског облика троугла, који је био омиљен у античкој грчкој архитектури и који поседује сваки антички забат, сигурно да води порекло од египатских пирамида, јер је тај облик у старом свету представљао небески град, дакле тежњу ка божанству. И касније, у хришћанском средњем веку, троугао се сусреће много често у црквеном градитељству и не само код звоника, који својом висином и обликом представљају везу између земље и неба. Знак троугла са Божјим оком у средини, често са јеврејским називом Бога – Јахве, био је одомаћен у иконографској тематици 17. и 18. века. Неке елементе ове представе узели су касније у своје обележје и слободни зидари, масони, што ничим не умањује значај хришаћанске иконографије. Уосталом, Луцифер значи „светлоносни“ и пророк Исаија је назвао вавилонског цара Луцифер, што значи „звезда Даница“ (Ис.14, 12) , јер је Венера добила име Даница, кад је јутарња звезда. Знатно касније је име Луцифер приписано Сатани, али из времена пре пада, дакле док је још био анђео.
Кад следећи пут будеш ушао у цркву, на чијем иконостасу угледаш троугао са „свевидећим оком“, помоли се Пресветој Тројици, чији је символ овај геометријски облик и помисли да се пред оком Божјим ништа не може сакрити. Понекад ћеш на том месту видети руку, шаку Божју, пружену из облака, према речима и Књиге премудрости Соломонове 3, 1. Једна од најлепших је она из Манастира Манасија, испод које је насликан цар Соломон, који и објашњава руку Господњу.
Спокојну и усрдну молитву у храму Божјем и излазак из њега у миру, жели Ти Твој о. Душан

9 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *