Свевидеће око

Питање:
Зашто у свакој цркви и манастиру у којем сам био, на иконостасу постоји Луциферова пирамида, и свевидеће око, које симболизује истог (антихриста) ? То ме јако узнемирава и уместо да нађем мир у цркви, ја сваки пут изадјем потресен! Зашто нико на то не обраћа пажњу? ? ?
Јован


Одговор:
Помаже Бог, драги брате Јоване, Не знам зашто Тебе толико узнемирава иконографски мотив “Свевидеће око” у троуглу, који се често слика на нашим иконостасима изнад Царскох двери, а на месту где се обично налази мотив “Недремано око”. Троугао, као символ броја три, који је био у поштовању и код Јевреја, служио је у раном хришћанству као символ Тројичног Бога, пре но што се развио данашњи мотив представљања Пресвете Тројице (Три путника код Авраама или Очество) . Јасна и потпуна символика геометријског облика троугла, који је био омиљен у античкој грчкој архитектури и који поседује сваки антички забат, сигурно да води порекло од египатских пирамида, јер је тај облик у старом свету представљао небески град, дакле тежњу ка божанству. И касније, у хришћанском средњем веку, троугао се сусреће много често у црквеном градитељству и не само код звоника, који својом висином и обликом представљају везу између земље и неба. Знак троугла са Божјим оком у средини, често са јеврејским називом Бога – Јахве, био је одомаћен у иконографској тематици 17. и 18. века. Неке елементе ове представе узели су касније у своје обележје и слободни зидари, масони, што ничим не умањује значај хришаћанске иконографије. Уосталом, Луцифер значи “светлоносни” и пророк Исаија је назвао вавилонског цара Луцифер, што значи “звезда Даница” (Ис.14, 12) , јер је Венера добила име Даница, кад је јутарња звезда. Знатно касније је име Луцифер приписано Сатани, али из времена пре пада, дакле док је још био анђео.
Кад следећи пут будеш ушао у цркву, на чијем иконостасу угледаш троугао са “свевидећим оком”, помоли се Пресветој Тројици, чији је символ овај геометријски облик и помисли да се пред оком Божјим ништа не може сакрити. Понекад ћеш на том месту видети руку, шаку Божју, пружену из облака, према речима и Књиге премудрости Соломонове 3, 1. Једна од најлепших је она из Манастира Манасија, испод које је насликан цар Соломон, који и објашњава руку Господњу.
Спокојну и усрдну молитву у храму Божјем и излазак из њега у миру, жели Ти Твој о. Душан

10 Comments

 1. Mene je juce bas uznemirilo to sa okom,u crkvi u centru Jakova. Hvala ocu na objasnjenju,ali ipak ne znam bode mi oci . Zato bih se slozio sa iznad navedenim komentarom” pravoalavna srpska crkva je prezivela komuniste pa ce i ostalo sve”. Slava Gospodu

 2. Robert Neo Karolic

  Zelim samo sve da vas pozdravom u miru i ljubavi.

 3. Отац Душан намерно или ненамерно не залази дубље у ову тематику.
  Овај симбол није својтвен православљу у старија времена. Убачен је у времену када се појачао утицај са запада и на жалост служи да би се народ приближио једној симболици која народ удаљава од корена православља.
  У ниједном манастиру на ниједној фресци из доба Немањића а и пре тог симбола нема.
  Масони су га тихо и на кварно унели у симболику наших цркава.
  На жалост Српски народ је у она времена био углавном неписмен, па су им они који су се описмењивали на западу донели ове промене.
  И данас је у Србији највише оних који се ослањају на опште мишљење иако не знају корен и порекло тог мишљења.

 4. Svetlana Latas

  Dugo me vex muci pitanje zasto na nasoj porodicnoj ikoni Sv. Arhangela Mihaila postoji gore iznad njegove glave trougao sa okom svevidecim. Sad mi je delom jasno. Da li to znaci da je ikona veoma stara? Moj otac koji ima 85 godina tvrdi da je u nasoj porodici preko 200 godina?! Tehnika je ulje na platnu. Ram mi se ne dopada. Da li smem da je preuramim I odnesem u crkvu da se pos veti ili da ne diram nista?
  S postovanjem,
  Svetlana Latas, rodj. Bljanski

 5. Александар

  Хвала оцу Душану на објашњењу, старе вере су веома повезане са нашом Вером Истинитом, тако да они који мисле другачије просто нису довољно учени и мораће још да се по забаве Хришћанством

  • Postovani oce, molim za pomoc i pojasnjenje. Jako me zbunjuje sve sto se ssznaje i isplivava o Srpskoj Pravoj veri- starovercima i pravovercima. I nasoj pravoslavnoj veri sadasnjoj. Nasi obicaji verovanja sve sto imamo i predanja i izreke su jednake identicne i povezane sa starom verom- Peruna, Boga Vida, Serbone, i ostalih Bogova koji su samo dobili zamenjena imena u pravoslavnoj veri. Molim vas da nam date clanak o toj temi. Dosta se ljudi javlja sa strahovitim optuzbama na racun pravoslavnih svestenika u davnina kako su proganjali i palili hramove. Zbog cega ako su obicaji i vera isti. Previse cinjenica i dokaza premapo logike previse zbunjujucih stvari samo zelim da mi se rasclane neke stvari u glavi i da mi postanu jasnije. Istorija ne moze da se izbrise kao ni istina. A vera je u dusi coveka. Molim vas da nam o toj temi date opsirno izlaganje i da nam svima bar malo pojasnite kako je doslo do toga da se zameni prava vera sa pravoslavnom i kako su se stopile u jednu. Ako su se stopile zasto su unisteni kippvi i hramovi boga sa tri glace koji glefa svuda okolo ? Hvala unapred. Mozete mi i na mail poslati. Bicu vam veoma zahvalna

 6. Озренјак

  Из објашњења оца Душана слиједи да ово и јесте око луциферово(сатане), али како каже прије него што је постао сатана, значи славимо истог…о троуглу још повратнике објашњење …прича о Јеврејима и пирамидама…?

 7. Hvala ocu Dusanu na opsirnom objasnjenju.

 8. Весна Младеновић

  Лепо је да симболика има континуитет и да се преплиће. Хвала оцу Душану на развијању ширине у нашим размишљањима и чврстини наше вере.

 9. Pravoslavna srpska crkva je prezivela komuniste pa ce isto tako preziveti i okupaciju satanistickih sekti i iluminate!