Светосавље

Питање:
Поштовани оци, можете ли да ми напишете нешто о пореклу појма “Светосавље”, како је настао, чула сам да су га измислили студенти богословског факултета за време аве Јустина. Захваљујем унапред.
Наташа


Одговор:
Драга Наташа, Тачно је то што сте чули да су средином 20-тих о Јустин, неки професори теолошког факултета са великом помоћу студената изградили термин “светосавље”. Намера је била искрена али лично мислим да није донела неке посебне плодове осим приличне конфузије у разумевању Правосалвља наспрам светосавља – хришћанства српског стила и искуства. Али у том нашем стилу и искуству Хришћанства често наилазимо на саботаже од разних националних и фолклорних програма који немају ничег заједничког са Црквом.
Тај појам више носи емотивни карактер према нашем равноапостолном српском сину Светом Сави који описује хришћанство цркве коју је он основао. Ако тумачимо саму суштину речи појам “светосавље” не значи ништа, јер Свети Сава није основао неко ново учење. А ако на њега гледамо кроз подвиге Светог Саве онда оно носи исповеднички и трудбенички карактер мисионарења у народу врло комплексног и тешког карактера. Колико су данас Срби трудбеници на њиви Господњој ја избегавам да кажем, али сигурно је да Свети Сава један изузетан пример богатог младића који оставио овај свет, и уместо принца – сва богатства овог века, изабрао Христа, и почео да “сабира растурено и разбацано”. То покушавамо да урадимо и ми убоги постојањем овог сајта. “Иди продај све и пођи замном” – то је светосавље.
Ваш
оЉубо
P.S. Какво Светосавље ми предлажемо прочитајте нашу уводну реч приликом отварања сајта: http: //svetosavlje.org/uvodnik.htm#besjeda

Comments are closed.