Светите Тајни во шизматичка црква се невалидни?

Питање:
Благослови отец! Би сакала да Ве прашам нешто што ме вознемирува во последње време. Некој ми рече дека Свети Тајни во шизматичка црква се невалидни…и дека Св Кипријан има казано дека расколот е најлошиот вид на ерес.
Ја сум од Македоња и веројатно векје знает дека Македонската Црква сеуште е непризната. Моето прашање е, отец: Да ли нашит Свети Тајни се навистина невалидни? И да ли сето ова го загрожува моето Спасение на било каков начин? ….
Ви Благодарам.
Молете се за мене.
Во Христа! Ви ја целива Вашата десна рака, Снежана
Bless Father! I would like to ask you something which is disturbing me recently.. Somebody lately told me that the Holy Mysteries in a shismatic church are not valid… and that St Cyprian said shism was the worst heresy. I am from Macedonia and you probably know already that our Macedonian Church is not recognised yet. My question is, Father: Are our Holy Mysteries not valid indeed? Is that jeopardising my Salvation in anyway? ….
Thank you. Pray for me, Father. In Christ! – Kissing your right hand, Snezana
Снежана Симевска


Одговор:
Драга Снежана По свој прилици, иза ракола који је насто у Цркви у Македонији стоје разни интереси и многи други политички фактори, о чему говори и писмо (недавно публиковано на овој листи) специјалног папског изасланика Франциска Паловинетија упућено 28.децембра 1969. године блаженопочившем митроплиту Црногорско-приморском Данилу, које се налази у архиви Митрополије Црногорско-приморске: “Вјерујем да Вам је познат удио Св.Оца Папе код одвајања македонске цркве, но из специјалних разлога у данашњој вјери, што је било условљено од тих храбрих људи у Скопљу, који су вољни да се у догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру”- (мисли на католичку) У принципу, обичан верник не сноси исту одговорност као и они кој су имали власт или могућност да направе или не направе раскол. Сходно томе, Српска црква је одавно издала саопштење да не треба прекидати везу са православним народом у Македонији и да му треба излазити у сусрет у сваком погледу.
Благослов од Бога ти жели, о.Срба

Comments are closed.