Свети Севастијан санфранцишки и џексонски – служба и акатист

 

НА ВЕЧЕРЊИ

Стихире на Господи Возвах, глас 8. Подобан: Мученици Господњи.

Преподобан и частан светилник Божански и светлоносни, под теретом животне обимности се није никада скривао; него је Христа увек проповедао, блажени Севастијан. Његовим молитвама, Христе, даруј људима Твојим велику милост.

Свечасни, на Божански плуг си положио дела руку твојих, чинећи увек оно што је Божанско и ниси се повратио натраг; искао си најпре само Царство Христа, оваплоћенога Бога, зарад спасења душа наших.

Ношен у телесном чамцу, благим поветарцем Благог Духа, лако си прошао животну пучину, мудри! И пошто се одрече своје имовине зарад непроцењивог Бисера и добивши га, сачувао си га, поставши блажен у Божанским врлинама његовим.

Слава, глас 8.

Мноштво верних поштује те као учитеља, Севастијане, Оче; јер од тебе смо научили да је исправно ходити твојим путем. Блажен си делатниче Христов; који си изобличио непријатељску силу, сабеседниче Светих, Павлу се јеси уподобио, а са свима Светима се моли Господу, да помилује душе наше.

Самогласна, Литијска (за храм у Џексону), глас 1.

Као што кад се сунце роди, излази човек на дело своје и на посао свој до вечери, ти си од младости до смрти своје следио призив Божији и и(зи)шао свуда по Новоме свету, проповедајући Јеванђеље Христово. Изишавши и ми сада и поштујући гроб твој, преподобни Оче, сећамо се твојих подвига захваљујући којима имамо где да се саберемо данас. Због тога те величамо.

Стиховске стихире, глас 1, Подобан: Небесних чинов.

Настаде богоносни, светлији од сунца дан спомена твог, који обасјава оне који ти с вером прилазе, испуњавајући их мирисом бесмртности и дарујући исцељења душама, Севастијане преподобни, молитвениче за душе наше.

Стих 1: Часна је пред Господом смрт преподобних Његових.

Свега свога одрекао се јеси, проповедниче Јеванђеља, свештенослужитељу Севастијане, и ревност коју апостоли имаше по Новом свету си показао; све телесне жеље покорио си потребама духа; зато сада, као становник у Небеским насељима, моли се за наше душе.

Стих 2: Блажен је човек који се боји Господа, у заповестима Његовим хтеднуће веома.

Блажени Севастијане, у срце своје темељ врлине и Христа положио јеси, те и након смрти твоје гроб твој у Џексону позива верне, да се у Христа обуку; зато, преподобни, будући да си био учитељ и пример свима, моли да се спасу душе наше.

Слава, глас 2.

Преподобни Оче, од младости ревносно се учивши врлини, био си оруђе Духа Светога; примивши од њега благодат да чуда чиниш, подизао си многе храмове својим рукама и људе си учио сваком благочешћу. Свима си био све, и искрену љубав ка Христу и људима стекао си; Севастијане, Оче наш, моли Христа Бога, да се спасу душе наше.

Тропар Светитељу, глас 8.

Свети оче наш Севастијане, апостоле и просветитељу Америке, први рођени у Америци који је постао свештеник, васпитан у православној Русији, огњени проповедниче Речи Христове међ’ народима Америке, пропутовао си целу земљу проповедајући Истину и љубав, утврђујући мноштво душа у православној вери и подижући многе цркве у славу Божију, сиромашан телом а богат Духом, моли се сада Господу Којем си служио свим срцем, Севастијане Џексонски и Свеамерички апостоле, да нам дарује твоју последњу изговорену жељу: Небеско Царство коме нема краја.

 

Comments are closed.