свети Мрата?

Питање:
Помаже Бог! 1) Можете ли да ми одговорите ко је свети Мрата? Данас сам чуо од неких људи да је то свети Мартин, а од других да је то свети Стефан Дечански. 2) Да ли је у православној цркви светитељ и свети Мартин? У Прологу је за 24. новембар наведен само свети Стефан Дечански. Нема светог Мартина уопште. У неким популарним славарицама (које није црква штампала) свети Мартин се наводи као светац и наводи се да је он свети Мрата? ! Хвала. Поздрав
Горан


Одговор:
Драги Горане, На овај дан (24/11 новембар) помиње се и слави више светитеља, као уосталом и већином дана у години. Од старина су се многи светитељи помињали у одређене дане, али се у свакој помесној, локалној Цркви, особито празнују они светитељи који су ту поштовани од народа. Тако се од давнина у Хришћанској цркви тога дана славе свети мученици Мина, Виктор и Викентије. Потом је додана и успомена на св. мученицу Стефаниду. Затим, у Византији и слављење успомене на св. исповедника Теодора Студита. У Руској цркви се на тај дан такође слави блажени Максим, Христа ради јуродиви чудотворац московски. Код нас је опште познато да се тога дана слави и св. Стефан Дечански, син краља Милутина. Помен му се даје на овај дан јер је то датум његове смрти (24/11 новембра) Иначе, Мрата је скраћено име од Мартин. Овај светитељ, рођен у Угарској, живео је у четвтом веку. Касније се његова успомена задржала поред успомене на св. Стефана Дечанског који је у нашем народу био изузетно поштован и вољен. Познато је да је наш народ и пре рођења св. Стефана Дечанског био хришћански народ, и да је 24/11 новембра празновао овог светитеља кога је називао светим Мратом. А постојали су и тзв. „Мратинци” – вучји празници од 22. до 27. новембра.
По истој традицији се на пример, и дан св. кнеза Лазара назива Видовдан, по св. Виту кога је наш народ славио и пре Косовске битке, па се тај назив задржао у успомени овога дана. Тако на св. кн. Лазара имамо Видов-дан, на св. Стефана имамо Мратин-дан и т.д.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.