Свадба у току поста

Питање:
Помаже Бог, Имам доста блиску другарицу која није баш црквена, каже да често цита молитву са будућим мужем и за њега каже да је побожан. Међутим, позвана сам на свадбено весеље које праве у посту 26-ог августа. Разлог је тај, што њен брат, који живи у Аустралији, мора тамо да се врати 27-ог. Да ли ја, с’обзиром да Црква не благосиља свадбена весеља у току постова, треба да идем тамо. Да ли тиме чиним грех према Богу, јер нисам послушала Цркву и грех према другарици, јер ће се засигурно увредити и наљутити.
Ако не треба да идем, шта да јој кажем? С’постовањем
Јелена


Одговор:
Бог ти помого, Проблем који наводиш данас је нажалост врло честа појава. Њен брат сигурно није дошао из Аустралије на три дана па нису могли да венчање обаве пре поста, али сад је то већ друга прича односно ту долази до изражаја “побожност” њеног мужа.
Пошто си позвана на то весеље, можеш да одеш и да то поподне и вече проведеш са молитвом у себи, можеш да једеш уколико има нечег посног, уколико нема немој јести ништа да не би прекршила пост. Твоја пријатељица уколико јој је стало до тебе, знаће да ти постиш и требало би да се побрине да теби буде припремљено нешто од посне хране. Немој да бринеш да ли ће се она увредити, брини најпре да Господа не увредиш и знај да “Богу треба угађати више него људима. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.