Св. Николу славе мрсно

Питање:
Помаже Бог имам једно питање везано за славу Св. Николе 19. Дец. Наши рођаци хвала Богу славе Славу, али они је славе мрсно. Ја мислим да то није у реду али небих желео да их увредим са неким својим личним тезама и причама. Пошто знам да не иду у Цркву да освештавају колач незнам онда како да их упутим на то да нетребају да славе мрсно већ посно и да требају да иду у цркву и због чега. Хвала унапред на вашем одговору Срдачан поздрав и С Богом
Срђан


Одговор:
Драги Срђане, Мислим да би требао само спонтано, разумно и увиђавно да им кажеш да не иде да се служи мрсна храна на слави у време поста. Не верујем да се треба нешто посебно припремати да би им се то рекло. Важно је да их не увредимо, већ да добронамерно сугеришемо оно што је исправно.
Ако желиш неку идеју, како да почнеш ту тему, можда можеш започети разговор на три теме: шта је слава, кога уствари ми славимо тога дана и зашто? Можда ћеш чути разне одговоре, стога буди спреман на стрпљење и смирење. Тешко је променити навике и обичаје, али није немогуће.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.