Св. Никола, деда мраз – нова година

Питање:
Помаже Бог оче! Поделио бих са вама е-маил питање и добијени одговор од свештеника Владимира Замахајева из Београда. Питање: Да ли је скверно-идолопоклоно и изругљиво према Св. Николи и Православљу водити децу на пријем пакетића, од деда мраза за нову годину (у родитељску фирму која то организује) или то схватити као дечју игру? Одговор свештеника: Многе ствари је тешко исправити. Тако и замена Св.Николе деда мразом траје већ више од пет деценија. Мислим да дете не треба фрустрирати тако што му се не дозвољава долазак на приредбу, али му треба објаснити да се код нас Св.Никола појављује прерушен у деда мраза. * Нешто о овом питању нашао сам и на овом сајту у оквиру теме: Слава, празници, обичаји, традиција; питање 40.
О светом Николи Тебе оче молим за коментар или допуну ако постоје а ако не онда да се овај одговор уврсти у оквиру одабране теме (можда и у оквиру: Брак, деца породични односи, или нове ‘Васпитање деце’) под насловом: Св. Никола, деда мраз-нова година.
Раде


Одговор:
 Драги Раде, Тако звани Деда Мраз је то што јесте – бајка и измишљотина. Да ли га се можемо лако ослободити или не, и како поступити у којој сутуацији, тешко је рећи у неколико речи. Ја бих узео у обзир колико је дете старо, да ли и колико оно то заиста очекује, шта то дете већ зна или не зна о својој вери, како се том детету може објаснити, шта његови родитељи уствари желе и како и на који начин се труде да то постигну, да ли је то нека друштвена или радна обавеза или не и т.д. Овако како је постављено, ово питање је сувише уопштено, као и одговор на њега, да бих могао ишта више додати.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.