Св. Јован Крститељ

Питање:
Помаже Бог! Занима ме да ли је Св. Јован Крститељ Анђео, јер сам видела да се на неким иконама приказује са крилима. Ја лично не верујем, али сам чула да је такође у крвном сродству са Богородицом, па бих вас замолила да ми одговорите. Хвала
Јелена


Одговор:
Драга сестро, Христос посредје нас, Свети Јован се на иконама често слика са крилима, према пророштву пророка Малахије (3, 1) , а које цитира и Свети јеванђелист Марко, већ на почетку свога јеванђеља: «Као што је писано код пророка: Ево ја шаљем анђела свога пред лицем твојим, који ће припремати пут твој пред тобом» (Марко 1, 2) . Као што је анђео Божји благовестио пастирима рођење Христово, тако је и Јован, проповедајући на Јордану, објавио народу Христа као Спаситеља, указујући «Гле, Јагње Божје које узима на се грехе света» (Јован 1, 29) .
А то што си чула, а Ти не верујеш, да је Пресвета Богородица, па самим тим и Христос, у крвном сродству са Светим Јованом Крститељем, ниси у праву Ти, већ они од којих си то чула. Читала си сигурно Свето јеванђеље по Луки, који је податке о рођењу и детињству Исусовом добио директно од Пресвете Богородице. Описујући благу вест Архангела Гаврила Дјеви Марији у Назарету, анђео јој каже: «И ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом» (Лука 1, 36) . Да су били у родбинским везама сведочи и податак да је Марија остала код своје тетке извесно време: «И остаде Марија са њом око три месеца и врати се дому своме» (1, 56) .
Молитвама Светог пророка, претече и крститеља Јована, да Ти Господ подари свако добро, здравље и духовну крепост.
О. Душан

Comments are closed.