Сурогат мајка

Питање:
Иако знам да све бива по Божијој промисли, и да сам крива што сада немам деце, да ли је грех ако покушам да нађем сурогат мајку, тј. жену која ће мени и мом мужу родити дете путем наших јајних ћелија.
Пошто сам ја остала, због компликација, без материце, ни тада се нисам наљутила на Бога, покушала бих на тај начин да дођем до потомства. Да ли је то грех, бојим се да се не супротставим Божијој одлуци и ономе што ми је већ додељено.
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог, Много тога је данас грех, људи то знају али ипак то чине. У праву си кад кажеш да све бива по Божјој вољи и то треба да тако остане. Твој проблем је велики и видим да део кривице сама признајеш. Ја ћу узети себи слободу и поставити једно питање: Шта мислиш како ће бити тој мајци која после 9 месеци одвоји део себе (мислим на бебу) и да га другоме. Постоје многи примери у свету да су “сурогат мајке” одустале од “награде” и задржале дете. Званични став цркве је да не признаје (одобрава) ништа вештачко, већ само оно што се по милости Божјој зачне.
Човеку је дато све на вољу али му није све од користи шти чини.
Пробај да поднесеш достојно ситуацију у којој се налазиш иако знам да ти нимало није лако. Зато се моли Господу усрдно, и са Њим ће све невоље лакше да се поднесу.
С поштовањем о. Драган

Comments are closed.