Страх од брака

Питање:
Помаже Бог, имам 27 година, и као већина из мог окружења и генерације још увек нисам удата, а желела бих. Недавно сам се крстила (до тада ништа нисам знала о Православљу) и почела у свему, колико могу, да живим у складу са православном вером. Заиста желим да уђем у прави хришћански брак и да у њему живим по свим Христовим заповестима. Оно што ме међутим мучи јесте неподношљив страх. Наиме (како сам чула од неколико монаха и прочитала у православној литератури) у хришћанском браку није дозвољен никакав вид контроле рађања и жена би требала да има онолико деце колико јој Бог да. Ја то заиста схватам и разумем као једино исправно и немам никакву одбојност према томе у смислу да желим неку своју слободу, каријеру, уживање и сл. Оно што мене мучи јесте то да ја никада у свом животу нисам видела ни једну једину породицу са више од двоје-троје деце, што ја не могу, осим теоријски, ни да замислим како то изгледа, и што се мајке и са двоје деце углавном жале на свој претежак положај. Како онда мајка са напр. седморо деце да све то издржи с обзиром да јој је онда живот 4 пута тежи од живота просечне мајке (са двоје деце) . Да ли то онда значи да муж и жена треба да имају односе само онда када желе дете, и шта ако не желе више од троје-четворо деце, а добију их у првих неколико година брака. Са друге стране, многи свештеници (не осуђујем их) говоре да је ипак дозвољено коришћење средстава и начина против зачећа, и да и они сами зиве таквим животом. Кога онда човек да слуша? Да ли да послуша свештеника иако унапред наслуħује да то није исправно? Где да нађе утеху и пример који би га подстакао на такав живот? Плашим се да се због овог свог огромног страха никада нећу удати (можда је тако и исправно) . Још више ме је страх самог тог страха који је огроман и за који ми се чини да никада неће проћи, и због тога унапред одбијам све потенцијалне прилике за брак. Да ли постоји нека молитва која ми мозе помоћи. Молим Вас, помозите ми.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Страх се побеђује вером и животом по вери. Присуство сваког страха је знак присуства и досађивања нечистих духова, који нам убацују своје “рекламе” – помисли и тако нас збуњују. Господ не само да не жели да имамо страха, него не жели ни да имамо било каквих брига. Он брине о нама ако живимо по Његовој вољи. Можес ли да замислиш родитеља који не брине о својој деци? А колико више Бог, који нам је дао љјубав и разум, има више љубави и колико више и боље брине о нама.
Нисам сасвим сигуран, али бих рекао да се може уздржавати од телесне љубави у браку у одређене дане плодности. Али све то ипак треба радити у складу са вером и Божијом вољом. Онда сав живот изгледа другачије и наше мисли и осећања се мењају. Наш живот, наше мисли, осећања, страхови, искуства знања и друго, нису нешто замрзнуто и мењјају се, сазревају и добијају дубље и шире димензије. Исте ствари временом добијају другачији смисао и наш однос према животу се временом и начином живота и наших жеља – непрестано мењја.
Ако зелиш брак можес читати ове молитве у додатку. Оне нам помажу да будемо онакви какви треба да смо за свету тајну брака.
Поздравља те, о. Срба
—————————–
МОЛИТВЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ СВЕТУ ТАЈНУ БРАКА
Молитва прва: Благословен си Господе Боже отаца наших, који си нам даровао живот. Ти си Господе створио човека по лику своме и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас Господе сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато, не дозволи Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњима својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја.
Наоружај нас оружјем праведности, у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени да будемо увек радосни; ако смо сиромашни да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби Творцу и Оцу нашем.
Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, Бићу им Бог и они ће бити мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, који је богат у милости.
Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам Господе да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим, и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Онога који је Глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старога човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новога, који се обнавља по лику Онога који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.
Молитва друга: Благословен си Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телеснога, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног. Ти си Господару у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему; и узевши једно од ребара његових тада си створио жену, коју видевши Адам рече: ево сада кост од мојих костију, и тело од мога тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човека оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти Господе, Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и мени Господе да разликујем љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој међусобно обогаћујемо живот свој.
Избави нас Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете. Сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо своје Четрдесеторице светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац твоје свете тајне брака.
Преславни Господе још Те молим да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима, и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин! Молитва трећа: Господе који си се настанио међу нама, који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за свету тајну брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.
Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да живећи целомудрено поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира који је веран своме обећању и изабранима својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу, већ да из љубави служимо један другоме.
Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти Господе рекао да ће нас по томе познати да смо ученици твоји ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје Господе, синови и кћери слугу Твојих Боже наш. Опрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам Боже љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин
Свештеник Србољуб Милетић

Comments are closed.