Став Јевреја о Светом Јовану Крститељу

Питање:
Помаже Бог часни Оци! Већ дуже време ме занима, а никако да нешто сазнам о томе, какав је став данашњих Јевреја о Светом Јовану Крститељу? Да ли се он уопште и помиње у њиховој вери, да ли га сматрају за само неког секташа или има мишљења да је задњи од пророка? Молио бих Вас још да ми објасните значај и симболику смокве која се осушила на Господње речи (Марко 11, 12-26) . Свако добро од Господа Вам желим.
Љубомир


Одговор:
Драги Љубомире, Нема никаког основа да очеукјемо од јудаиста да светог Пророка и Претечу Господњег примају као месијанског пророка, оног који они још увек очекују. Нису признали Христа, а за његову мајку су најружније ствари говорили, и зато не очекујемо да би сада они поштовали Предтечу. Свето Писмо нам говори да га је цар Ирод поштовао као пророка, јер су се у њему откривале божанске поруке, али само оног предањског Старог Завета, мада и поред тога, јевреји су познати као «пророкубице». У данашњој јеврејској наставничкој служби, и Талмуду, он није познат као пророк. Утолико више зато што је сва пророчка служба св. Претече била о сведочанству оваплоћеног Бога – Месије.
Сиболика усахнуле смокве је јака, и односи na се предсказање судбине Јерусалима. Ученици треба да науче да је Израел одбачен, и да ће да образују његову Новозаветну Цркву, попут пророштва Језекиља: «Зелено дрво ћу да осушим, а суво ћу да учиним да процвета» (Језек. 17, 24) . Односи се на гашење месијанистичког Израиља и Скиније – Старозаветне Цркве, и призивање незнабожаца у Новозаветну Скинију. Кроз Христа су процветали безблагодатни и суви незнабожци, као и «жезал Аронов.
Проклетство и сушење смокве јесте умирање месијанистичког благодатног Израиља, и наступање његове бесплодности одбацивањем Месије.
Ваш
оЉубо.

Comments are closed.