Шта значи: безмолвије

Питање:
Помаже Бог! Оче Србо хвала Вам на свим одговорима и на стрпљењу које имате. Желео сам да Вам кажем да читам Библију коју су превели Ђура даничић Стари Завет и Вук Караџић Нови Завет и да сам заиста у преводу наишао на мени неке нејасноће. Они преводе Јева уместо Ева па отуд и моје питање на које сте ми одговорили и у којему сте рекли да не знате коју Библију читам, такође наилазим на разлику код псалма, примера ради, што се наводи да пише у 50-том или 70-том у мом Светом писму то је 51 и 71 тако да биће да су се провукле неке грешке или приликом штампе или приликом превода па отуд и по нека нејасноћа а брзо ћу себи купити и библију у издању СПЦ-а јер ово је издање библијског друшва. А ако вам не би било на терету и ако Вам нисам постао мало напоран замолио бих Вас за објашњење речи БЕЗМОЛВИЈЕ, БЕЗМОЛВНИК. Заборавих прошлога пута да питам. Унапред захвалан уз срдачан поздрав
Ненад


Одговор:
Бог ти помогао, Хвала на лепим речима.
Што се тиче оваквих “енциклопедијских” питања, можда би било добро да најпре потражиш на интернету? Ево, ја сам укуцао “Безмолвије” и добио сам на http: //forum.vidovdan.org/viewtopic.php? f=1&p=80012 објашњење, које каже: “безмолвије је стара словенска реч која означава стање молитвеног тиховања тј. свођења телесних кретања на најмању могућу меру да би се постигла највећа могућа концентрација духа на молитву. То је један вид монашког подвига који подразумева усамљеност и умну молитву, а врхунац тога труда је непрестана молитва по узору на св.Павла.
Безмолвије или исихазам су пре свега за монахе, нарочито отшелнике, иако се до неке мере овоме могу посветити и мирјани који су у браку, али обавезно под наџором неког искусног духовника. Непрестана молитва је свакако идеал хришћанина, али данашњи човек, који често живи `200 на сат`, мора да нађе неког духовног руководитеља да не би отишао у прелест. То је по преимућству надлежни свештеник који опет може упутити некоме онога ко жели да се озбиљно посвети безмолвију. Наравно, безмолвије мора бити повезано са литургијском заједницом без које потпуно губи смисао. Иначе, најомиљенија молитва исихаста је `Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног` коју они неуморно понављају.”
Поздравља те, о. Срба

2 Comments

  1. Oprostite oče
    Ja više ne znam kod kog duhovnika da idem. Svaki kaže da što se tiče Isusove Molitve ne moze da pomogne ?

  2. Moze se razumeti i da je bezmolvije stanje duhovne molitve srca bez izgovaranja, ili cak i bez prisecanja reci molitve. Dusa je u dodiru s Bogom bez reci.