НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Смрт, загробни живот, Страшни Суд » Шта је то хула на Духа Светог и зашто је неопростива?

Шта је то хула на Духа Светог и зашто је неопростива?

Питање:
Опростите ми, оче, због прошлог питања. Молим вас, одговорите ми на ово питање: Шта је то хула на Духа Светог и зашто је неопростива? Унапред хвала.
Н.Н.


Одговор:
Драги, Хула на Духа Светог јесте јерес – то је свако погрешно учење које се противи појму Цркве и делатности Духа Светог у њој. Нема греха који се не може опростити, осим завођења наивних и лаковерних од Евађелских истина, и та саблазан се не опрашта. Св. Кипријан каже: „да нико не обмањује браство лажју; да нико не подрива истине вере вероломном издајом“ (О јединству Цркве) . Вођење у духовну погибао по свим логикама мора да буде неопростиво, зато што жртва после телесне смрти (као целовита личност) нема могућност покајања. У принципу, свака грешка тражи то унутрашње осећање да се она поправи (покајање) , и све зависи од тих покрета душе, тог жаљења због лоше учињеног, и када се јави то сазнање да ми нашом делатношћу и учењем хулимо на Духа Светог, ми у ствари престајемо да хулимо, и имамо могућност на
исправку и помирење (општење) са Њим. Дакле, и даље нема неопростивог греха, јер Божја љубав нема оквире и границе пред било којим покајником који је спознао своје погрешне одлуке, које су као препрека стајале на путу његовог спасења.
Хула на Духа Светог је тврдоглаво остајање у заблуди, у том погрешном учењу, и ми то данас можемо да видимо скоро код свих јеретика. По светом Теофилакту, хулење Духа Светог је исмејавање очитих и опипљивих Његових дарова које се дају у Цркви (тумачење на Мт. 12, 31) . Преп. Јустин Ћелијски допуњује ову истину речима: „Хула на Духа Светог није обичан грех већ грех учињен ђавољском упорношћу, злоћом и свесношћу.., то је грех у коме се безочно клевета Бог, печатом сатанске злобе запечаћује своје богоборство у духоборство“. Ево ралога да поменем екуменистички покрет који има задатак да обједини све хришћане и поред тога што православни оправдавају своје присуство у њему, како кажу, надом да ће они да се покају, чињеница остаје да они још увек сви хуле на Духа Светог, и то тим својом посебним сепаратистичким (несаборним) схватањем Цркве и личног спасења у Њој. Свако је јеретик који предлаже неког „другог Христа“ (упореди Мк. 13, 6. 22.) и ако се не покаје и у таквој заблуди сконча, та хула се не опрашта ни у једном веку, јер такви „не могу да имају Бога као Оца који немају мајку Цркву“ (св. Кипријан) .
Хула на Духа Светог јесте отворена борба да се Његове истине изопаче и осакате, и тако преласте многи људи.
За јединство свих Божјих цркава Господу се помолимо.
О. Љубо

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *