Шта је Источни петак?

Питање:
Христос Воскресе! Молио бих да ми неко одговори шта се то празнује првог петка после ускрса? У календару пише Источни петак. Шта је Источни петак? Ваш у Христу брат
Саша


Одговор:
Христос Воскресе! “Источни Петак” који се такође назива “Обновљенски Петак” је дан у који се у токе Светле Седмице прославља обновљење храма Богородичиног Извора Животворне Воде у Константинопољу. Такође постоји и истоименита икона Пресвете Богородице.
У Пентикостару читамо да у Типику нема указивања на ову службу али како он сам каже, “љубави ради Пресвете Богородице” он садржи ову службу и она се служи у Светли петак.
Даље, синаксар овог празника казе да је овај храм саградио цар Лав Велики из захвалности Пресветој Богородици за исцељење једног слепог, а касније, после много година исцели се и цар Јустинијан на овом истом извору, и он је у знак благодарности тај храм још више раширио и украсио, али после земљотреса он се срушио. Цар Василије Македонац и његов син Лав Мудри обновише овај храм и извор, који је даривао мноштво исцељења, и то посебно грчкој аристократији о чему синаксар посвећује велику пажњу да опише. Он описује многа исцељења од којих чак наводи и васкрсење једног мртваца.
Када су у питању разни “петци” ја лично сам опрезан јер се много меша народно схватање празника са литургичким и хертолошким, т.ј. црквеним. Овде се конкретно празнује један догађај (исто као покров Пресвете Богородице) , а не сам дан у којем се он збио, т.ј да име дана одвуче пажњу од благодатног догађаја које је побудио Цркву да почне да молитвено благодари Бога. Петак као одређени дан у седмици сам по себи хертолошки нема ништа са суштином овог празника, јер он увек напомиње на Велики Петак (зато и постимо) , и слободан сам да кажем да свако празновање петка ван котекста Христових страдања јесте збуњујеће и литургички неоправдано. У народу има много “петака” да постаје тешко да се сви они прате, и уобичајена њихова празнична суштина је (барем у мом крају) да се на њих многе ствари “ваљају” или “не ваљају” да раде.
Бићу искрен и признаћу да ја никада нисам чуо за “источни петак”, и о томе се повела дискусија са свештеницима који поклањају своје драгоцено време овој рубрици “Питање пастиру”, и један наш сабрат у чијем се крају празнује “Источни петак” објаснио ми је о чему се ради. Заинтересовало ме зашто баш “источни”? Можда сам дошао до одговора: Пентикостар помиње “живопријемниј источник”, а “источник” на црквенословенском значи извор, и моје је мишљење да се значење самог празника погрешно пренело (превело) у народу тако да га је он прихватио као “источни”, од реши “извор” = источник.
Дакле, ми празнујемо сећање (памјат) на обновљење храма и извора Животворне воде у Константинопољу, кроз којег је Пресвета Богородица показала милост и моћ према нама грешним.
о. Љубо
П.С. Хвала о. Мирољубу Ружићу на помоћи.

One Comment

  1. Postovani mene zanima koji dani su u crkvenom kalendaru zapreciti za kucne poslove npr pranje sivenje i sl radnje?Mozda je pitanje pomalo staromodno da ne kazem i sujevjerja,ali me zanima na koje dane smije da se rade gore pomenuti poslovi ukoliko nisu hitni i sl..