Шта да радим, ако поновим грех

Питање:
Помаже Бог! Шта да радим, ако поновим грех (конкретно грех мастурбације) а исповедио сам га! (духовника једног немам, исповеђујем се код више њих (конкретно 2 старца и пароха- 1x -2x годишње) .
Опет да га исповедим, или не, с’ обзиром да мислим да нисам довољно јак да га савладам! Много сам читао о борби са страстима, али ја немам решење…..
Ако може неки конкретни савет? С Богом!
Н.Н


Одговор:
Драги Н.Н, свака борба је неизвесна зато што је борба! Тешко је да се да конкретан савет. Једина разлика ове борбе од других је та да у немоћима вашим грцате и дижете руке ка Господу, а Он то види и чује. Увек остаје нада. Не престајте да се борите. Морате стално да овај грех исповедате духовнику, али вам ово кажем у нади да ће он да вас добро потпраши да једном “поцрвените од стида”. Он треба да зна зашто то радите? Ако сте у баку и имате здраву супругу, а што је још важније здраву везу, онда вам не налазим никаве олакшице за ту страст. Ако сте у здравом браку онда да што пре прекинете са овим, а ако нисте, онда још ближе ка свом духовнику и продужаваје борбу, али не само ону уобичајену губитничку него учините нешто да се радујете и победама. Објавите рат али вам нико не гарантује да ћете све битке да добијете. Строжији пост за време постова, а и лични пост ван њих, помоћиће вам да се успешније носите са поменутим проблемом (грехом) али то је већ озбиљнији подухват који тражи много одрицања и јаку жељу за победом. Са благословм оЉубо

Comments are closed.