Шта да предузмем како бих се ослободио страсти?

Питање:
Драги пастиру, имам 17 година и, можда је то нормално, али у последње време у мени се разгорева страст и осећање блуда. Ја у суштини и нисам толики љубитељ разврата и телесног задовољства, али је мене зачудо једна жена, такорећи, опчинила и лепо ми је док мислим о њој. Знам да ћу када се ослободим страсти живети један здравији живот, али ми се чини да сам исувише слаб да се тога ослободим. Шта да предузмем?
Никола


Одговор:
Драги Никола, Против мисли и осећања које изазивају разне страсти, а нарочито блуда, постоји врло ефикасан лек, а то је бављење мислима и осећањима која су супротна оним првим. У томе ти много може помоћи следеће: када приметиш да ти се такве мисли и осећања приближавају, узми да читас житија светих и Свето Писмо – нарочито Псалме, Приче Соломонове, Књигу проповедника и Нови Завет. Осим тога, када ти наиђу такве мисли и осећања, можеш да користиш следеће молитве: МОЛИТВА ПРОТИВ СТРАСТИ
Устани, помоћи моја, и избави нас ради милости Своје. Буди супарник, Исусе мој, супарницима мојим, узми оружје и штит и дигни се мени у помоћ. Нека се постиде и посраме који траже душу моју, нека се одбију натраг и постиде који ми зло хоће. Владичице Богородице, не допусти да поклекнем пред непријатељем и да ме победи. Анђеле, чувару мој, сачувај ме у сенци крила својих од непријатељских стрела и мачем својим порази их и одагнај од мене. Амин.
МОЛИТВА ПРИЛИКОМ ЗАНЕСЕНОСТИ НЕЧИЈОМ ЛЕПОТОМ
Узалуд ти је труд, проклета змијо, јер ми је Господ помоћник. Благословен си, Боже мој, Који си ми открио скривеног непријатеља и не даш ме зубима његовим да ме растргне. Амин.
МОЛИТВА ПРИ НАПАДУ ДЕМОНА БЛУДА
Они који ме изгнаше сада, опколише ме, Радости моја, избави ме од оних који су ме опколили, Господе Исусе Христе, избави ме од срамних страсти! Господ да те убије, нечисти бесу који си пун смрада. Амин.
МОЛИТВА ПРОТИВ БЛУДНЕ СТРАСТИ
Свети Мојсеје Мурине, Мојсеје Угрину, Методије Цариградски, Свети Јоване Многострадални, Философе Ноне Илиопољски, Свети Хрисанте, Свети Андреја Јуродиви; Света Маријо Египћанко, Света мученице Томаидо, Света Катарино, Света Ирино, Света Марина –
Огњена Маријо, преподобна мученице Евдоксија, Таиса, Пелагија; молите предрагог, свесилног и свеблагог Господа Исуса Христа, да одолим трулежним и лукавим страстима, блудним телесним похотама, да нас од њих сачува, и да Господ не да, да нас иста одвоји од љубави Његове! Амин. Поздравља те, о. Срба

3 Comments

 1. Драган Петровић

  POmađe Bog oče Srbo,

  Ovog jutra sam pročitao Vaš odgovor čitaocu i preporuku da primeni Molitvu protiv strasti.Izgovorio sam treću molitvu od četiri navedenih i odjednom se desilo isceljenje duše.Neizmerno sam zahvalan Bogu i Vama na ovoj molitvi koju do sada nisam mogao da pronadjem.
  Božja Promisao je dala da se izlečim od bolesti i na svemu hvala.
  Srdačan pozdrav, Dragan

 2. Pomaze Bog ,Kako se izboriti sa pornografijom Oce?:)

 3. Dragi, pastire, imam 13 godina, otprilike jednom sedmično imam potrebu za bludnom strašću, ne znam da li je to normalno. Ako mi možeš ikako pomoći, hvala.