Шта чинити ако епископ хули

Питање:
Помаже Бог оци, благословите Већ дуже времена ме муче једна те иста питања, и да не бих дужио, прећи ћу директно на “ствар”.
Ако видимо клирика или епископа да отворено хули на Свете Тајне или на самог Господа Христа, да ли се и тада према œему треба односити као према епископу Цркве Христове? Ако знамо да је епископ бранитељ вере, а овакав веру каља и ниподаштава, отвореном и бесрамном хулом, да ли таквом и даље припада епископска част? И још једно, конкретније. Следећег месеца треба да кумујем на крштењу малог детета, па ме интересује, знате ли где у Земуну или Београду данас врше Свету Тајну Крштења правилно, то јест потпуно, троструким погружавањем у воду, а не кропљењем или прелевањем, каква је у задње време све чешћа пракса код нас? Хвала у напред
Бојан


Одговор:
Драги Бојане, По питању хуле од стране клирика или епископа, треба рећи да ово нису једноставне ствари и које се лако и „преко колена” решавају. Осим тога, данашње време је, како изгледа, време саблазни. Опште је познато да се свашта пише по интернету и новинама, и да се јављају разни тумачи вере и браниоци Цркве и православља, којима се чини да им је све јасно. Само им ваљда, још није јасно како то да и другима то није јасно бар исто толико колико и њима. У мноштву критика, разних коментара и одговора на одговоре, на неким местима ће се наћи и поприлично заједљивости, ругања, исмевања, па чак и злурадости. А то не личи на православље. То уосталом, не личи ни на добро домаће, а камоли хришћанско васпитање. У таквој атмосфери и ово питање има много већи значај.
На жалост, нема пуно одлука или канона, као ни много тумачења која се баве овим предметом, који је углавном, у надлежности самих епископа и Црквених сабора. Наиме, ако се ради о хули клирика, надлежан је његов епископ. Ако се ради о хули епископа, надлежан је Сабор његове помесне цркве. Зато су и Оци наредили да се два пута годишње у свакој области сазивају сабори, да се испитују прилике у Цркви, да се исправља погрешно и решава потребно. Осим тога, колико се сећам, постоји и један канон који каже да није дозвољено одвајати се од свога епископа, осим ако он јавно учи неку јерес која је од ранијих Сабора осуђена. Према овоме, Оци нису остављали свакоме да коначно и дефинитивно решава по свом сопственом схватању и тумачењу да ли је један епископ или клирик хулитељ или не. Хришћанину је дужност да поштије свога епископа и свештеника, а ако примети нешто што га саблажњава, да се обрати њему или вишој црквеној власти, која треба да испита ствар и донесе одлуку. Пре такве одлуке није дозвољено самоиницијативно одвајати се.
Што се тиче крштења, о томе би требао да се распиташ тамо, међу локалним свештеницима. Ја одавде, са другог краја света, то не знам.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.