СПЦ и РЗПЦ

Питање:
Благословите оче, Пишем Вам јер постоји нешто што ме мучи већ доста времена. Имам 26 година и у нашој Православној вери сам почео да се уздижем и доста читам тек неких последњих 3-4 године. Волео бих да сам почео раније али факултет као и родитељи који томе нису придавали неки значај су учинили своје. Хвала Богу па сам то отпочео сам. Корен проблема који ме мучи је то да је наша СПЦ члан екумене, јереси над јересима како је назива св. о.Јустин Поповић. Читао сам доста шта су о овоме написали свети о.Јустин Поповиц, владика Артемије…оно што сам нашао на интернету а највише на вашем сајту. Хвала Вам велико на овоме што сте урадили за нас православне са покретањем овог сајта. Пошто сам имао избор овде у Канади где живим, одлучио сам да идем у РЗЦ на литургије и причешћа. Као што Вам је сигурно већ познато, РЗЦ никада није била у екуменизму и то је оно што ме је привукло да идем тамо а не у нашу СПЦ. Не желим да имам било какве сумње када је у питању вера па отуда и оваква моја одлука. Недавно када нам је свештеник долазио да освешта кућу ја сам га упитао да ли је уреду да ја идем у СПЦ на литургију и да се причешћујем тамо. Одговор је био да се не причешћујем све док је СПЦ у екуменизму али да могу ићи на литургије. Оно што мене мучи је нека грижа савести што не идем у нашу Цркву већ у РЗЦ али шта да радим када и савет од свештеника код којег се исповедам ме упућује да то не чиним. Ако Вам није тешко, ја бих желио да чујем Ваше мишљење о овој теми и било какав савет који би ми био на корист. Хвала Вам унапред
Н.Н


Одговор:
Поштовани, добијам утисак да је ово питање упућено лично мени у одређеној форми провокације. Свештеник РЗПЦ није могао да вам тако нешто каже само због те чињенице да је много епископа исте саслуживало са епископима СПЦ. Ја сам у литургијском јединству са СПЦ равно 20 година и служио свуда по Србији. Мој таст док је био код нас у гостима благословом тадашњег еп. Илариона служио је самном све литургије.
Злоба, мржња и не знање не познају чињеницу да је РЗПЦ, као ЈЕДИНИ ЗВАНИЧНИ представник Руске Цркве, све до 60-тих била официјални представник у телу “Конференција вера” које се касније реорганизовало у ССЦ. Њен излазак из тог тела био је демонстративан због препознавања МП као званичне Руске цркве и њеног учлањења од стране ове организације. Екуменизам је постојао раније формирања ССЦ. Екуменизам је у свим оним јеретичким формама анатемисан од стране Сабора РЗПЦ, док само чланство неке помесне цркве не чини је исповедницом вере, рецимо “теорије грана” или intercommunio. Ваша тврдња да РЗПЦ никада није била у “екуменизму” просто није тачна! Питање је шта је “екуменизам”, та грчка реч која је до 50-тих била строго православна? Многи у њој “лове у мутном”! РЗПЦ је била је и једини представник Руске цркве у форми посматрача на Другом Ватиканском сабору и сам тај факт не чини је јеретичком.
Преподобни Јустин Поповић (и сада тренутно еп Артемије) увек је био у молитвеном једиству са еп. Јованом Велимировићем, а овај са Сабором СПЦ. То значи да се о. Јустин увек причешћивао у СПЦ! Што не би и ви? Он јесте писао и сведочио, и због тога га је и Господ прославио али није исповедао да је СПЦ постала јеретичка црква. А еп. Артемије слободним избором вере и љубави припада сабору СПЦ, и тиме се налази у молитвеном јединству са помесном црквом која је уједно и административни члан Светског савета “цркава”. Он се не слаже са ставом Сабора СПЦ али је у молитвеном једиству са њим.
То је лично мишљење вашег свештеника које се сукоби са званичним ставом РЗПЦ и на вама је и вашој савести да ли ћете да испоштујете његов савет. Све зависи од тога у шта ви верујете и наравно, колико сте образовани у својој вери. Са поштовањем
оЉубо

Comments are closed.