Сме ли се нафора дати некрштеном детету?

Питање:
Помаже Бог! Поштовани, имам ћерку од 19 месеци, која није крштена, нафору сам донео њеној мајци, а она јој је удробила у флашицу да попије. Да ли је то била грешка? Пуно поздрава
Бранко


Одговор:
Драги брате Бранко, вероватно ти је познато да Света литургија има три дела: Проскомидија, Литургија оглашених и Литургија верних. Целој Светој литургији могу да присуствују и на њој учествују само крштени верници. Некрштени и они који се припремају за крштење (катихумени) , морају на позив ђакона (свештеника) : “Ви који сте оглашени (некрштени) изиђите”, да напусте храм. Значи, они који су некрштени не могу учествовати, а ни присуствовати Канону евхаристије (претварању хлеба и вина у Тело и Крв Христову) , не могу се причешћивати, ни бити у храму кад се дели “Антидор” (уместо дара Светог причешћа) , или како ми то називамо “нафора”. Следствено томе, ако некрштени не може у храму примити нафору, он нема право ни да је окуша. Свакако да сте погрешили што сте некрштеном детету давали нафору, која представља остатак оног хлеба (просфоре) , којег је свештеник благословио трократним знаком крста копљем и из кога је извадио Агнец, део који се на Литургији претвара у Тело Христово. Антидор (нафора) се даје онима, који се нису спремили и нису приступили Светој Тајни Причешћа. Но, драги брате Бранко, далеко већу грешку сте ти и твоја супруга учинили, што сте некрштено дете држали (и још увек сигурно држите) некрштено. Чуо си свакако од својих родитеља, а требао си о томе да разговараш и са својим надлежним свештеником, да се крштење врши најчешће у првих шест недеља детињег живота или непосредно после. Јер, крштење је неопходно за све људе, од самог почетка њиховог живота, непосредно после рођења. Господ Исус Христос је рекао: “Пустите децу и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско” (Матеј 19, 14) . Тако су поступали Свети апостоли, припуштајући децу Светом крштењу. Одлагање крштења за касније, из било којих разлога, неоправдано је. Неко месецима чека на кума, други се правдају заузетошћу на послу, трећи чекају неку погодну прилику за славље, па да о истом трошку крсте и дете. Према најдражем бићу односе се неодговорно. Како би изгледало, кад би болесно дете држали у кући и чекали неку погодну или случајну прилику да га однесу лекару, не мислећи да би та прилика могла доћи исувише касно. Неки неодговорни родитељи постали су свесни грешке одлагања крштења тек при детињој изненадној трагичној смрти. Крштење је залог вечног живота. Зато је један свети отац поручио: “Сваки дан је дан Господњи, сваки час, свако време је погодно за крштење”. Зато, драги брате Бранко, обавести кума, договори се са надлежним свештеником и што пре приведи своје дете Светом Крштењу. Тада ће твоја драга девојчица моћи не само да слободно једе нафору, већ и да се причешћује светим Телом и часном Крвљу Христа Спаситеља, постаће пуноправни члан велике свете заједнице, Цркве Христове. “Сваком послу под небом има време”, па тако и за Свето крштење. Што пре то учините, допринећете спасењу свога детета. Благослов Божији призива на вашу породицу о. Душан

3 Comments

 1. Помаже Бог!
  Поштовани, жељела бих да Вас питам да ли могу да чувам нафору код куће, осушену или уситњену. Наиме, ускоро одлазим у Турску (Анкара) и нећу моћи редовно ићи на свету Литургију, па сам жељела да барем узимам нафору, ако се не могу нормално причестити као православна хришћанка.
  Исто такo, не знам у коју православну цркву бих могла да идем на свету Литургију, јер у Турској нема наше Српске православне цркве. Какав је Ваш савјет?

 2. Василије

  Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије сведочили су у више наврата да је св. ава Јустин редовно давао нафору једном Италијану, крештеном римокатолику, иначе војнику, који је службом боравио у лелићком крају.

 3. Imam pitanjeu vezi Nafore.
  Dali Naforu mogu dobiti i oni vernici koji su tog jutra popili kafu-vodu.
  Hvala.