Служба преподобног и богоносног оца нашег Козме, свештеномученика и равноапостола

Поје се 24. августа[1]

 

„Светле подвиге твоје којима си се за веру подвигнуо ко ће исприповедати, свештеномучениче преславни?“

 

На вечерњем

 

Стихире Светога Глас 2. Подобно: Каквим благогласја венцима (двапут).

 

Ходите, словесни зборе, покажимо опште ликовање, у весељу славећи свакога благоустројства заступника људском роду, Козму божанственог, великог путеводитеља и учитеља, делом и сазрцањем просијалог, и ради знања мноштва људи поукама разним и словима божанственим помазанога, образац подвижника и у Апостолима свештеномученика.

 

Други подобан (двапут).

 

Ходите, православних зборе, прославимо Христопоклоника, благочашћа узор, равноценог Бесребреницима и равнога Апостолима, као онога који је све знањем божанственим обогатио и свију нарави украсио, који бесребрене поуке излива свима, у свештеницима просијалог, кога Христос увенча као Онај Који има велику милост.

 

Други подобан (двапут).

 

Ходите, цели пуче благочастивих, похвала цветовима изабраним Христовога служитеља увенчајмо долично Лобању свету, што онима који са жудњом приступају благодат прештедру излива и болести разнолике одгони, као ону која од Бога прими, у замену за муке, чудодејственост, коју Христос дарова Који има велику милост.

 

Слава. Глас 6.

 

Ствари испитавши непостојаност и Крст Христов евангеоски на рамена подигавши, апостолски си слово благочашћа свима расејао, бесребрено благодат исцељења обилно дајући; стога по Павлу свима си вапио: Узљубите Бога и наћи ћете покој душама својим, са свима Светима. Него и сада молимо те, мученика похвало, као онога који смелост има велику пред Спаситељем Господом, не престани да заступаш све који у вери и жудњи Моштима твојим приступају светим и верно савршавају поштовани спомен свој.

 

И сада. Исти.

 

Ко да те не ублажи, Пресвета Дево? Ко да не опева твоје несупружанско рађање? Јер безвремено од Оца просијали Син једнородни Сам од тебе Чисте произиђе, неизрециво Се оваплотивши; природом Бог Будући и природом поставши човек, Који на две личности не дели Се, него у две природе несливено познаје Се; Њега моли, чиста Свеблажена, да помилује душе наше.

 

Прокимен. И Читања. Пророштва Исаијиног читање (Гл. 43, 9-14).

 

Овако говори Господ: Сви народи сабраше се скупа, и сабраће се кнежеви од њих. Ко ће то известити? Или што беше од искони ко ће вам известити? Нека доведу сведоке своје и нека се оправдају и кажу истину. Будите ми сведоци, и Ја сам сведок, каже Господ, и отрок Мој, којега изабрах Себи, да познате и поверујете и појмите да Ја Јесам. Пре Мене не би другога Бога и после Мене неће бити. Ја сам Бог и нема осим Мене онога који спасава. Ја известих и спасих, укорих и не беше међу вама туђина. Ви сте Ми сведоци и Ја сам Господ Бог још од искони и нема онога који се из руку Мојих избавља. Створићу, и ко ће то изменити? Тако говори Господ Бог ваш избавитељ, свети Израиљев.

 

Премудрости Соломонове читање. (Гл. 3, 1-9)

 

Душе праведних у руци су Божјој и неће их се коснути мука. Чини се у очима неразумних да умреше и урачуна се као озлобљење исход њихов и одлазак од нас као пропаст, а они су у миру. И пред лицем људи ако оду на мучење, нада њихова пуна је бесмртности. И мало наказанима, велико ће им добро бити учињено, јер Бог их окуша и нађе их достојнима Себе. Као злато у пећи искуша их и као свеплод жртве прими их. И у време посете његове засијаће и као искре у трсци разиграти се. Судиће незнабошцима и завладаће народима и зацариће Се над њима Господ у векове. Који се уздају у Њега појмиће истину и верни ће у љубави остати Њему, јер благодат и милост је у преподобнима Његовим и посета на изабранима Његовим.

 

Премудрости Соломонове читање (Гл. 5, 15-6, 3)

 

Праведни ће у век живети и у Господу је плата њихова и старање је њихово код Вишњега. Стога ће примити царство благодоличности и венац лепоте из руку Господњих, јер ће их десницом покрити и мишицом заштитити. Узеће као свеоружје ревност Своју и наоружаће твар за одбрану од непријатеља. Обући ће се у оклоп правде и навући шлем, суд нелицемерни; узеће за штит непобедиви преподобност, изоштрити напрасни гнев у мач, заратиће са њим свет на безумнике. Поћи ће благосмерне стреле муња и као од благокружног лука облака циља се дохватити, и од каменометног гнева препун град ће пасти. Узнегодоваће на њих вода морска, а реке се нагло око њих излити. Успротивиће се дух силе и као вихор развејати их. И опустошиће сву земљу безакоње и злочинство ће оборити престоле силних. Чујте, стога, цареви, и појмите; научите, судије крајева земаљских. Дочујте, ви који држите мноштва и гордите се над силом незнабожаца. Јер дата вам је од Господа држава и сила од Вишњега.

 

На Литији Светитељевој. Глас 1.

 

Како да те назовемо, триблажени? Мучеником, јер за Христа Бога своју крв проли? Проповедником, јер силу Христовога Царства свима огласи? Апостолом, јер слово Еванђеља апостолски вернима разнесе? Монахом, јер свој живот као подвига зрцало чисто остави? Свештеником, јер, свештенослужећи, себе сама као жртву чисту принесе Господу своме? Њега усрдно моли да се спасу душе нас, који савршавамо помен твој.

 

Подобан.

 

Светле подвиге твоје, којима си се за веру подвигнуо, ко ће исприповедати, Свештеномучениче свеславни? И зној и муке, које по целој отаџбини саврши ради проповеди, наместо којих од Христа прими небеско наследство? Стога и ми молимо те, свечасни, као онога који смелост обрете пред Христом Богом, да мир заиштеш душама нашим.

 

Подобан.

 

Апостолски пут си окончао, подвигом претходно живот очистивши и бестрашћем, зарад чега богату ти силу чуда дарова Христос, Који Сам оне који Га славе заузврат прославља и дивна чуда дарује на земљи Светима. Стога и ми данас, твојим Моштима Светим побожно приступајући, прах целивамо који свима уистину обилна исцељења даје, молећи, свечасни, да тобом обретемо отпуштање сагрешења и мука да се избавимо ми који те чествујемо.

 

Подобан.

 

Оче, који воде од нечистих у прозрачне и питке претвори речју самом, и народ жеђу савладани и вапијући напоји, моју душу, Преподобни, сву гнусаву и нечисту, чистом покажи молитвама својим као воду прозрачну Богу који је жедан спасења душа свакога створења и Који дарује тобом мир свету и душама нашим велику милост.

 

Слава. Глас 5.

 

Преподобни Оче, који следбеницима Христовим по трагу следујеш, евангеоски си живот проћи прегнуо, свет и све у свету сматрајући трицама према вишњем истинском блаженству, ни у чему себе самога не претпостављајући спасењу браће своје сродне ти по плоти; него да би се сви кроз тебе спасили, крв своју по Павлу проли и, Владици Христу колико си узмогао подражавајући, себе сама као откуп спасења многих предаде; и Христу приведе посведневним поукама својим народе земље варварске, како би у Његово Царство Небеско са њима ушао кличући: Ево мене са чедима која ми даде Бог.

 

И сада. Подобан.

 

Блажимо те, Богородице Дево, и славимо те ми верни долично као град непотресан, бедем непробојан, непрестану заштиту и прибежиште душа наших.

 

На стих. Глас 4. Као смелог у Мученицима.

 

Као јунак непобедиви, непријатеља сваку умисао благосмело разобличио си и посрамио, као од Бога обдарен богатом силом против свих злобника, одликујући се даровима Духа и знамења победе у сваком месту подигавши, Оче, венац поневши упокојио си се.

 

Диван је Богу светима својим.

 

Божанственим поукама земни шар сав благочастиво напојио си, Пресвештени, сејући слово вере, Козмо дивни, у уши свију и показао их као класје високо врлинама божанственим, својим речима, и принео као жртву своме Владици благопримљену.

 

Светима којима су у земљи Његовој.

 

У врлини свакој си се подвигнуо, подвижника похвало и мученика славо и врлинског живота истински узоре, Козма дивљења достојни, Тројице поставши чисто обиталиште, код Које и посредуј да милост за сагрешења дарује се онима који у вери те поштују, и спасење, и милост.

 

Слава. Глас 4.

 

Ми, благочастивих мноштва, као учитеља те поштујемо, Козмо Пресвештени, јер тобом уистину познасмо да путем правим ходимо. Блажен си јер Христу си послужио и верних збор свештеним својим поукама Богу принео као жртву најмириснију, Ангела сабеседниче, Апостола истоврсниче, мучеnика сажитељу и праведника, са којима заступај пред Господом да помиловане буду душе наше.

 

И сада. Исти.

 

Неневесна Дево, која Бога неисказано заче плоћу, Мајко Бога вишњега, својих служитеља молбе примај, пренепорочна; ти, која свима дарујеш очишћење сагрешења, сада наше молбе примајући моли да се спасимо сви ми.

 

Отпуст. Глас 4.

 

Песмама похвалимо онога који се благославно хорова мученичких удостојио, жртвоприносника и подвижника Козму приснопамјатног, сабравши се данас у часни његов спомен, јер дели исцељења онима који верно приступају, као онај који има смелост пред Христом као Равноапостолан.

 

И сада. Исти.

 

Од века сакривена и Ангелима незнана тајна тобом, Богородице, онима на земљи објави се. Бог у несмешаном јединству плотећи се и вољно ради нас примивши Крст, Којим васкрсе Првозданог, спасе од смрти душе наше.

 

На јутрењу

 

Бог Господ. Отпуститељни Светитеља. И сада. Богородичан. После прве катизме. Глас 1. Гроб твој, Спасе.

 

Веру Христову као несломиво оружје показавши, победником против врага јавио си се, оштрећи као сабљу своју реч реску, којом си посекао Велијарове заседе и сасекао корене бешчашћа мачем Духа.

 

И сада. Богородичан.

 

Као Мајку Божју знамо те, која се као Дева ваистину и после рађања јави, сви који жудно прибегавамо твојој благости; јер тебе имамо, грешни, као заштиту, тебе стекосмо у искушењима као спасење, једину свенепорочну.

 

После друге капшзме. Глас 5. Сабеспочетно Слово.

 

Благочашћа семе усејао си, Преподобни, у уши људске, богато си пожњео поука благочастивих својих високе снопове и попут класја учењима благоугодно принео Христу као првину безбројна мноштва људи Православних.

 

И сада. Богородичан.

 

Радуј се, капијо Господња непроходна, радуј се, бедеме и покрове оних који ти притичу, радуј се, спокојни пристане и неискусобрачна, која роди у плоти творца свога и Бога, не престани да посредујеш за оне који те славе и клањају се рађању твоме.

 

После Полијелеја. Глас 2. Јави се данас.

 

Светле подвиге твоје, Свештеномучениче, сабравши се у пречасном храму твоме песмама прослављамо, Богогласниче, и са жељом припадајући твојим Моштима божанским добијамо богато разрешење од свакојаких болести и мука.

 

И сада. Богородичан.

 

Света спасење, Владичице, родивши, спасење даруј онима који те славе, Дево; јер све ти је могуће пред Сином твојим, Кога не престани да молиш за све своје слуге да се избавимо од огња пакленог.

 

Степена. Први антифон 4. гласа. Прокимен. Диван је Бог у светима својим. Све што дише. Еванђеље од 26. октобра. Педесети псалам. Слава. Учитељевим молитвама. И сада. Молитвама Богородице. Помилуј ме, Боже. Самогласан. Глас 2.

 

Ум ускрилативши ка надсветском и од детињства поживевши у подвигу и учењу по Богу, са Атона похитао си, као други Нил, и ожеднеле душе богато напојио пљуском речи својих, које си показао где носе плодове божанственог познања, и глас Господа свога чу: уђи, слуго, у радост Господа свога.

 

Канон Светитељу. Песма 1. Глас 8. Коловозара фараона.

 

Као свештеник Владичин истински, свештенослужећи Богу и Апостола следбеник поставши, веру пројавио си догматима Православља и речима све руководећи ка богопознању привукао.

 

Као узор подвижницима и мученицима и у свештеницима мудрац, свима си свој живот оставио као најтачније правило врлина, по Богу живљења и меру уистину непогрешну, које држећи се да се спасимо.

 

Свога Владике Крст подносио си кроз живот цели и зато си, Оче, чинио чудеса онима који ти са жељом приступају, чега ради сада нека твојим молитвама узмогнемо увреде мучитељеве, Оче, избећи.

 

Богородичан.

 

Оне који те као Богородицу истиниту познају и заштиту свих смртних и посредницу ка Ономе Кога си из утробе родила, свега Саздатељу и Господу, отроку рођеном безвременом, спасавај, свеопевана, јер теби све је могуће.

 

Песма 3. Који си се утврдио на почетку.

 

Злосмрадијем страсти огубали ми ум поново очисти молитвама својим, Блажени, и опери светлошћу божанског познања, како бих и ја славио Господа Који те прослави.

 

Очистио си свој ум, чистим живљењем ка Богу окрилативши се, триблажени, и притекао Христу као свештеник свеузорни приневши као жртву и првину крв своју.

 

Сасушену ми душу покажи где плодове врлина носи својим молитвама, Богоношче, јер имаш силу да савршаваш и после смрти чудеса онима који приступају са жељом твојим Моштима.

 

Богородичан.

 

Бурама страсти помрачени ми ум осветли рађањем својим, Богородице, и озари, Чиста, светлошћу Онога Ког роди да Га славим и хвалим те чисту.

 

Катизма. Глас 2. Јави се данас.

 

Реке исушио си бешчашћа, жртвовавши се у струје речне, јуначе, и као венценосац похитао си ка вечним скинијама, свеприснопамјатни.

 

Богородичан.

 

Ти, која си светлост незалазну родила, озари ми мркле очи душе и невиделицу срца мога рађањем својим разагнај, Владичице.

 

Песма 4. Ти си утврђење.

 

Да нађем пред Господом твојим молитвама милост, јер си богат божанственом смелошћу.

 

Да примим од Господа, који на тебе гледа, свеблажени, разрешење преступа и од страхота избављење.

 

Да узмогнем пред Господа, Коме себе си посветио, мучениче Христов, благолично стати и наћи смелост молитвама твојим.

 

Богородичан.

 

Милости ми Сина Свога, Владичице, своме молиоцу издејствуј, служећи се свесилним заступањима својим пред Њим.

 

Песма 5. Зашто си ме одгурнуо. Речну струју жртвом својом, Оче, осветио си, три дана и ноћи провевши у њој као Владика твој, Кога не престани за нас увек молити да се избавимо од мука.

 

Разумом осветљеним светлошћу Тројице, Тројицу свима у јединици јасно си огласио, једну суштину у трима личностима, Оца, Сина и Божанског Духа.

 

Смрадност живота овога и сујетност одбацивши, миру Тројице разборито, Оче, притече носећи као жртву и првину своме Владици крв своју, пресвештени.

 

Богородичан.

 

Ти, која си светлост родила трисветле Тројице, просветли ме помраченога и душом и срцем кукавног; јер другу осим тебе топлу заступницу немам према Ономе Кога роди, неискусомужна.

 

Песма 6. Очисти ми, Спасе.

 

Ведрим гласом и речима уверавајући, Блажени, привукао си сваког верног божанском познању, све претходно незнавене показавши зналцима богопоштовања.

 

Свештенослужећи Богу, себе сама Њега ради жртвовао си да и живиш у Њему, заједничар поставши страдања Владике свога у бесмртном Царству Небеском.

 

Као монасима водич, свештеницима узор, оставио си свој живот кога држећи се да се вратимо са путева прелести, ради познања божанског, молитвама твојим.

 

Богородичан.

 

Као милости врело нескверно тебе, Богородице, молим, Чиста, да нађем милост у дан суда и сагрешења отпуштање благопримљеним заступањима твојим.

 

Кондак.

 

Из Етолије поникавши, Богоношче, и на Атосу као монах проживевши, и посвећен уистину у славу Божју, свима си огласио истине слово и Христу привео, свеблажени, све, као Апостола истински подражатељ, Свештеномучениче, проливањем крви.

 

Икос.

 

Мученика лепоту, монаха славу, проповедника Вере и слугу Слова, свештеника узор и Апостола подражатеља врснога песмама похвалимо, верни, и цветовима похвала увенчајмо његову Главу Свету, из које обилно теку исцељења и онима који са чежњом приступају бројна бивају чудеса, коју и верно целивајући, њему рецимо: Радуј се, ти који си бешчашћа корене сасекао мачем речи својих и благочашћа семе у уши и срца свију засејао. Радуј се, вере проповедниче и Цркве стубе непомериви, коју спасавај свагда у миру по Богу молитвама својима. Јер имаш смелост пред Спаситељем Господом, Апостола следбеник поставши и мученичких хорова удостојивши се проливањем крви.

 

Двадесет четвртога овога месеца спомен у Светима Оца нашега Козме Свештеномученика и Равноапостолног. Стихови.

 

Козма, свети украс и красота, Свет оставивши привремени, нестариви има. Умре вешањем Козма двадесет четвртога.

 

Песма 7. Деца јеврејска.

 

Трагове, свеблажени, стопа твојих, утврдио си на траговима рибара и као мрежом, мудри, послуживши се својим речима, душе Људске уловио си из дубине погибли.

 

Речју твојом вођени, познасмо Реч Очеву, Једнога од Тројице, бесеменог Који прими образ смртни од крви чисте да бисмо се ми пресаздали.

 

Дичи се светло Етолија, која украс света целога велики, свештеника Божјег, донесе као ружу чијим се мирисом испунише они који у вери приступају.

 

Богородичан.

 

Радуј се, смртних спасење, као она која роди Господа свију, Кога моли свагда за слуге своје и оне који са чежњом притичу твоме покрову.

 

Песма 8. На Гори Светој.

 

Свештеника мноштво и мученика хвали те, Козма свештенопосвећени, и монашки народ те слави као онога који је Апостолима равнообразан у свему свемудро постао.

 

Бесребрено своју реч посејао си у жедна срца људска, седмоструке место мука од Христа добивши венце, Коме не престај за нас се молити.

 

Поукама божанским твојим испуњена, Албанија подвиге твоје слави и у свечасном сабравши се твоме храму, Тројицу, Оче, Која те је прославила слави разумно.

 

Богородичан.

 

Ми који Евом из Едема прогнани бесмо, а тобом поново уведени, славимо те као ону која Бога роди и чијим заступништвом опроштај сагрешења да нађемо, Богородице.

 

Песма 9. Ужасну се.

 

Душе осијане сијањем Тројице, на муке похитао си, не гледајући само себе, него све, како каже реч, којој и следујући непоколебљиво ради свих предао си тело мукама, Владици своме подражавајући.

 

Страх Господњи унутра примивши, у срцу своме мудрошћу си се обогатио од Бога, и њој и срца благочастивих ка познању божанственом повео, да чествују и славе једнога Бога, Тројицу у Јединици, Беспочетнога Оца, са Сином и Божанским Духом.

 

Спомен поука својих благочастивих свуда остављајући, свеблажени, образ делатни божанског Крста на ком је Праведни дланове пружао ради милости, чудеса савршавао си у свету, изобилна исцељења дарујући онима који му притичу.

 

Богородичан.

 

Као грм у старини Мојсеј предвиде тебе једину, Богоневесто, која у огњу сасвим неопаљена остаде, а ми те, Свенепорочна, праведно као Богородицу свепобожно славимо, видевши те као заступницу пред Сином твојим и Богом нашим.

 

Ексапостилар. Жене, почујте.

 

На раменима понео си Крст Господа Свога, којим си чинио у свету онима који ти приступају, блажени, обилна исцељења као свештеник свеврли свога Владике, свемудри; стога си и принео себе као примљену жртву, свештенослужећи Владици.

 

Богородичан. Подобан.

 

Маријо препрослављена, својим заступништвом никада не престани да молиш Онога Кога роди, Девојко, за своје слуге, Свечиста, које славе рађање твоје. Јер можеш као Владичица све што хоћеш да учиниш као Мати Царева.

 

На Хвалите. Стихире подобне. Глас 1. Небеских чинова.

 

Богогласним својим речима веру си објавио, мрклину обмане расејавши, Свеблажени, светлошћу Тројице, Којој представши и смелост обревши, не престани молити за нас који свагда савршавамо твој спомен.

 

Моштију твојих прах чудоточни имајући као уистину божанско благо и ризницу чудеса неисцрпних, Велеград се са правом поноси, а ти га спасавај молитвама својим од сваке пошасти безбожничке.

 

Радуј се, весели се, граде Велеграде, верно, јер имаш онога који украси речима Христову Цркву, божанственога Козму, верних украситеља, свештеника славу и монаха и мученика похвалу.

 

Слава. Глас 2.

 

Ревнитеља сасуда изабраног, врховнога Апостола Павла, Козму Равноапостолног похвалимо; јер не даде сна својим очима, нити мукама покоја, док слово Еванђеља вернима не објави. И срца верних из дубине обмане преведе, бујицом речи заливајући људске разуме, и светлошћу Тројице мракобесије развејавши, место њега Божанства светлост слатку уведе. Њом и ми просветливши душе, од замки непријатељевих да се избавимо.

 

И сада. Богородичан. Слично.

 

Сваку наду своју на тебе полажем, Мајко Божја, сачувај ме под покровом својим.

 

Велико Славословље. На Литургији антифони изобразителни и из канона Светитељу песме 3. и 6. Апостол. Недеља после Богојављања. Еванђеље. По Матеју (10, 1, 5-8)

 

У оно време позвавши Исус дванаесторицу ученика Својих, даде им власт против духова нечистих… И остало.

 

Причастан.

 

У спомену вечном биће праведник.

 

Други отпустителни. Глас 2.

 

Учењем божанске вере украсио си Цркву, ревнитељем Апостола поставши, јер божанском љубављу окриљаван Еванђеља слово расеја. Козмо славни, Христа Бога моли да нам се да велика милост.

 

Кондак. Глас 3. Дева данас.

 

Беспрекорно проживевши на Атосу као Мојсеј удостојен си божанског јављања; стога делима и богогласним својим, Оче, речима, Цркву облиставаш за коју и подвигнувши се, двоструким венцима, Козмо, украсио си се.

 

Величање.

 

Радуј се, Апостола подражатељу и Цркве учитељу и светилниче, радује се благочашћа божански насадитељу и општениче мученика, Козма равноангеоски.

 

Напомене:

 

  1. Српска црква Козму слави 4. августа

Comments are closed.