Служба без свештеника

Питање:
Помаже Бог Желео бих да знам, постоји ли служба у Цркви без свештеника и како се врши. Покушао сам да пронађем на интернету али без успеха.
Тренутно смо без свештеника. ХВАЛА
Недељко


Одговор:
Помаже Бог, брате Недељко, Не желим да улазим у питања зашто сте без свештеника, а ако сте без сталног свештеника, мора да постоји замена, суседног или неког другог и о томе свакао води бригу надлежни епископ. Но, да одговорим на конкретно питање. Не постоји богослужење у Цркви, које би се могло вршити без свештеника, јер су само епископ и презвитер, кроз рукоположење, посвећени да врше дневна богослужења и Свету литургију.
Помажу им ђакони. Међутим, у манастирима, нарочито женским, где нема сталног духовника у презвитерском чину, монаси и монахиње “врше правило”, читају и певају из богослужбених књига: псалтир, минеј, октоих, триод посни и цветни, паримејник, часослов оно што иначе чита или пева “певница”, чтеци и појци, али ни у ком случају не могу употребљавати служебник, јер је то књига намењена искључиво свештеним лицима. Дакле, ако у некој парохији, односно при неком храму, за дуже време нема свештеника и не може се организовати адекватна замена, надлежни епископ може, преко архијерејског намесника, да одобри појцима и онима који течно читају црквенословенски језик (јер немамо преведене богослужбене књиге на српски језик) , да из богослужбених књига читају или певају каноне, стихире и тропаре, псалме и молитве из
часослова (за које није изричито наглашено да их читају свештеници) .
Ето, брате Недељко, ако заиста за дуже време не ножете да добијете свештеника, обратите се са таквом молбом надлежном епископу, односно свештенику кога је он одредио као заменика. На нашој листи је објављено правило како се чита Псалтир у току Свете четрдесетнице, а псалтир у Светом писму Старог завета има свака православна породица, па у недостатку заједничке молитве, може сваки да се моли и испред своје домаће иконе, са својом породицом.
Теби и Твојим суседима православне вере, желим души корисну Свету
четрдесетницу, са жељом да што пре добијете свештеника и наставите благодатни литургијски живот, ваш о. Душан

Comments are closed.