Славско жито

Питање:
Помаже Бог! Јуче сам био на три Славе (21.11. сабор Св. арх. Михаила) и на неким мјестима је било жито, а на неким није, јер се сматра да је светац жив па се не спрема жито. Зар нису сви свеци и небеске силе живи? Да ли се за Богородицине празнике спрема жито јер и она је по тој аналогији жива, јер је вазнесена? Пошто жито представља клицу новог живота и Васкрсење зашто се каже да је оно само за мртве, кад нема мртвих у Православљу већ су сви живи? Молим Вас одговорите ми на моја питања и исправите ако гријешим у размишљању па да бих и ја истомислено размишљао са нашом Светом Црквом. Нека Вам је Бог на помоћи,
Борис


Одговор:
Бог ти помого Борисе, На ово питање одговор је даван безброј пута и мислим да би сувишно било да и ја потврђујем нешто што је одавно речено. Жито се спрема за све славе и ту нема изузетака.
Проблем је само код наших људи што не желе да слушају шта им свештеници причају него вечито држе ону тезу коју су заступале њихове бабе и деде. Ја у мојој парохији немам сличних проблема бар код оних људи који ме примају у својим домовима за своју Крсну славу. Никоме ко не донесе у цркву кољиво са колачем не режем колач. Наравно прво сам неколико година објашњавао и саветовао, а ко после тога и даље хоће да то буде по његовом, престао сам да им да им било шта радим по “њиховом”. И наравно сад је све у реду каже наш народ “све се може кад се хоће”
Мало више добре воље и све може да буде фино. С вако добро ти желим о. Драган

Comments are closed.