Слава у суботу или недељу ако пада у радни дан?

Питање:
Прво да Вам захвалим на овако лепој интернет страници коју сам случајно нашао. Имам неколико питања у вези Слава које нас народ слави.
Прво, да ли је допуштено да се Слава слави у суботу или недељу ако она пада у радни дан? ? Друго питање је у вези моје славе. Моја жена и ја мислимо да је најважнији део Славе када одемо у Цркву да нам свештеник Благослови жито и Славски колач. Немамо пуно гостију зато што славимо Славу када је она календарски одређена и зато што покушавамо да наша Слава изгледа што је год могуће конзервативна. На пример, покушавамо да славимо нашег Светца, значи не пуштамо популарну “народну” музику и не волимо да се Слава претвори у пијанку. То код наших пријатеља изазива смех и непоштовање. Наши родитељи нису славили Славу и ми смо све научили сами из Православних књига и од наших Свештеника. Ми смо схватили да овако треба да се слави Слава. Сад нам није јасно, да ли смо ми у праву? Били смо на разним Славама које су се претварале у пијанке и ждерање. Пошто смо нови у славељњу (тек славимо 11 година) интересује ме да ми објасните шта је сврха Славе и да ли ми ово радимо по нашим Православним Хришћанским обичајима? Ако не, да ли је сврха Славе да се она претвори у пијанку и да што већи број људи дође? Хвала унапред.
Стојко


Одговор:
Драги Стојко, помаже Бог! Слава се слави искључиво на дан у који “падне”, у дан када сва Црkва Божја празнује тог Светитеља, а не у било који други дан. Што се тиче одговора на друго питање, немам шта посебно рећи. Све што сами знате, што у књигама пише, то би Вам рекао и ја. Препоручујем Вам да у библиотеци на нашем сајту потражите и прочитате текстове на ову тему.
Нека Вас Господ умудри и сачува.
јеромонах Евтимије

Comments are closed.