Слава у Среду или Петак

Питање:
Поштовани Оци, Бог вам помогао Моја слава је св. Лука. Удала сам се прије двије године и ове године први пут слава пада у сриједу. Мој свекар каже да они никад нису постили, без обзира који дан пада слава и да је питао нашег свештеника, а он му је рекао да не морамо постити, јер нисмо никада. По ономе што ја знам мислим да је то велики гријех, а не знам како да се онда ја понашам, да ли да ја сама постим, јер славимо заједно (живимо у истој куħи) . Много би ми помогло да ме ви посавјетујете, унапријед хвала.
Н.Н


Одговор:
Помаже ти Бог драга сестро. Света Православа Црква установилаје време поста у току годишњег круга. Вишедневне (4 велика поста) и једнодневне Крстовдан 18/1, Усековаје главе Св. Јована 11/9, Воздвижење Часног Крста 27/9 и сваку среду и петак сем трапавих седмица.
То правило није само за оне који се придржавју њега него је за све оне који су крштени у Православној Цркви. Непоштовање овог правила је велики грех. Ви сте добро схватили да треба славити онако како нам је предала Мајка Црква. Наш народ би то лепо рекао: “Какав дан таква час.” Овим речима указује на поштовање правила о посту. Не бих се могао сложити са констатацијом да је неко од свештеника упутио вашег свекра на мрс у посне дане, пре бих то схватио као једно од “оправдања.” Боље је (мањи је грех) и не славити него накарадно славити. Није слава “пиће и пиће” (крканлук) него молитвено прослављање светитеља као нашег заштитника. Да треба да постите тога дана, рекосмо да је правило Цркве али не само ви него и ваши укућани. Ако сте у могућности набавити књигу Његове светости патријарха Павла “Нека питања наше вере” била би вам од велике користи за многа питања у вашем животу. Ја вам саветујем, да колико је у вашој могућности, утичете да се извршавају закони Свете Цркве ради вашег и њиховог спасења. Пазите сестро да вашим примером једино можете речи учинити делотворним. Када вам свештеник буде долазио на освећене водице приупитајте а пред свима како треба да се слави слава у посне дане? Желим вам од Господа истрајност у вери и мудрост светитељски да можете ваше знање и веру поделити са вашим најмилијим. о.Милан

Comments are closed.