Слава и пресељење у свој стан

Питање:
Помаже Бог! Ускоро ћу се преселити из родитељског дома у засебан стан. Пошто ћу живети сама једно време (док се једног дана удам) , занима ме како треба да поступим по питању крсне славе: да ли је славим у родитељском стану или да је славим посебно у новом стану? Ако не преузимам славу, на који начин, осим освештавањем простора, да заштитим стан? Да ли стављам на зид икону крсне славе уколико је нећу славити у свом стану? Свако добро.
Данка


Одговор:
Бог помогао, Крсна слава је везана за породицу и цркву у малом то јест дом као живи храм Господњи. У српском народу је остало у пракси да славу наслеђује мушко дете као наследник, јер женско дете мења презиме те тако и узима славу свога супруга. Постоји и пракса да женско дете уз славу свога мужа прославља и девојачку славу као преславу ради благослова и да се не би угасила Крсна слава ако нема наследника. Код вас је питање преласка у ваш стан и благослова вас и вашег дома. Сигурно да ће те зовнути свештеника и освештати ваш дом. Ставићете и на источни зид икону Господњу, Пресвете Богородице и славску икону (ове три иконе се називају типтрих) кандило и Часни Крст Господњи јер то је одлика сваког православног дома. Што се тиче слављења крсне славе у вашем дому то већ треба да се договорите (да тражите благослов од оца) са родитељима, да ли и ви да славите у вашем дому. Ако они не славе у свом дому то засигурно ви треба да обављате. Желим вам од Господа свако добро као и срећно усељење у ваш дом те да вас ваш светитељ чува од свакога зла. о.Милан

One Comment

  1. Помаже Бог. Супруг и ја смо славили славу св. Никола док смо живели у кући његових родитеља. Славу смо славили засебно са свим обележјима славе. Ове године смо се породично преселили у кућу мојих родитеља (отац је преминуо, а мајка се преселила на другу адресу јер јој локација више одговара због година – није се преудала хоћу рећи). Сада смо у дилеми коју славу да славимо. Мајка има жељу да у приземљу куће настави да обележава славу св. Архангел и нама је то сасвим у реду. Да ли супруг и ја треба да прихватимо моју девојачку славу као нашу и да ли св. Николу треба да наставимо да славимо у старој кући или да почнемо да славимо у новој кући? Све могућности су у оптицају.