Симонија?

Питање:
Симонија?
Ацо


Одговор:
Драги Ацо, Симонија је продаја благодати свештенства, и једино! То кажем зато што многи недобронамерни према светој Тајни свештенства оптужују данашње свештенике да својим услугама продају благодат. То је показивање потпуног незнања Светог Писма, као и Предања, и потврда непослушности према Цркви, у намери да се она некако унизи и исмеје. Посебно у ове наше дане. Ми не кажемо да не постоје саблазни које покрећу човека на такво мишљење, али појам симоније и појам извршавања потреба молитвословља у парохији су две различите ствари које ничег немају заједничког.
Узмимо 8. главу Дела Светих Апостола, у њој налазимо јасан одговор на ово питање. Ми полагање руку ради преношења Духа Светога можемо да разумемо само тако да је овде реч о рукоположењу. То сведоци 16. стих који каже: “Јер још ни на једнога од њих не беше сишао (Дух Свети) , него бејаху само крштени…”. Рукоположење је суштинска радња којом се преноси Дух Свети и продужава та Тајна свештенства. “Дело и удело у овој речи, јер срце твоје није право пред Богом”, говори да не може свако да буде свештеник и учитељ. А Симон, који је својим ранијим гатарским услугама узивао велику пажњу у свом граду, пожелео је да купи ову благодат. Ап. Петар му је одговорио: “Новци твоји са тобом да буду на погибао, што си помислио да се дар Божији може добити за новце”. Овде
је јасно да се благодат Свештенства не може купити нити продати јер је услов за ношење овог Божанског призива “срце право”. Ко сазнаје да ли кандидат има “срце право”? Па епископ који рукополаже (као и у овом случају ап. Петар) . Симонија је продаја или куповање благодати свете Тајне свештенства. Канони траже рашћињење епископа који продаје, као и онога који је купује.
Ваш о.Љубо

Comments are closed.