Седмица пред Васкрс

Питање:
Оче благословите, чула сам да у току седмице пред Васкрс би требало прочитати сва четири Јеванђеља до страдања Христових, и цео псалтир. Почех да читам а у кући настаде вика и дрека. Сви смо почели да се свађамо из чиста мира. Где сам погрешила и да ли да наставим са читањем до краја?
Н.Н.


Одговор:
Помаже Бог, Да, кроз богослужење Страстне седмице по Типику мора да се прочитају сва Јеванђеља. А то значи да би као православна хришћанка све ово време требали да проведете у цркви и да их све чујете. Преживљавање свог духовног живота кроз богослужења назива се “црквеност”. Само тако ће те највише да научите о Богу и Његовим тајнама које је Он уредио за учвршћивање наше вере у живот вечни.
Строго речено, ниједан православни хришћанин не би смео да изостави службе ове недеље. Ми не знамо шта може да буде важније у овом животу? Ако опет, и поред напоменутог, чак прекореног, не можете да будете на некој од ових служби, да – ви би требали да читате Еванђеља. Али само као део свог молитвеног живота, ако то ваша домаћа црква – породица одбија. Педложите да заједно са вама читају, ако не, немојте да са тим да правите свађу. Смирење никада не може да направи свађу а само оно њу најбоље гаси и смирује.
Врло је важно да барем од литургије Великог Четвртка па дао Пасхе ни једну службу не пропустите. У ове дане се буквално живи у храму Божијем.
Желеци вам Пасхалне радости Ваш
оЉубо

Comments are closed.