Самоубиство

Питање:
Да ли постоји икаква нада за спасење особа, које су дигли руку на себе па умрли након неколико дана у покајању за то што су урадили! ?
Darko


Одговор:
Драги брате, Самоубиство је најтежи грех, баш због тога што извршилац најтежег злочина, убица, нема могућност покајања, јер самоубица је убио и жртву и убицу. Да покајање може бити делотворно до саме смрти казује нам пример покајаног разбојника. Оног који се на крсту обратио Христу: “Сјети ме се, Господе, када дођеш у Царству своме. И рече му Исус: Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају” (Лука 23, 42–44) . Значи, самоубица, који није на месту убио убицу, већ му је оставио неколико дана да се покаје, може добити извесну утеху за свој гнусни злочин. Ако је тај несрећник имао још неколико дана живота, ако се искрено покајао за дело које је учинио, ако је искористио прилику да позове и свештеника, да се заједно помоле Богу, да исповеди све узроке и разлоге дела на које се одлучио, може, по Божијем милосрђу, да добије олакшање, па чак и опроштење. Јер, ниједан самоубица не диже руку на себе кад му је у животу све у реду: на послу, у породици, у друштву. Одлучује се на тај чин кад је, по његовом схватању, исцрпео све могућности опстанка у животу достојним човека. Разуме се и да његова родбина и пријатељи могу, својим молитвама, помоћи души самоубице, да својом љубављу према сроднику измоле милост Божију. Милостиви Господ, који не жели смрти грешника, већ да се обрати и жив буде, смиловаће се и на искрено покајаног самоубицу. Благословен улазак у Свету четрдесетницу жели ти о. Душан

One Comment

  1. Молим вас за савет

    пре 20-так дана супругов братанац је извршио самоубиство, сви се тешко опорављамо од тог шока.

    Сахрана је обављена без свештеника, али нас интересује да ли и под којим условима може свештеник да изађе на гроб самоубице да обави опело и парастос.

    Постоји ли икаква нада за спасење његове душе.