НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Слава, празници, обичаји, традиција » Резање колача код куће

Резање колача код куће

Питање:
Помаже Бог! Хтела сам да Ваш питам када се славски колач сече у дому – кући сече га сам домаћин са укућанима, коју молитву треба тада да чита? И још нешто: имам два сина када дође време да се ожене и оснују своје породице, како ће славити славу. Да ли сваки засебно Свеца, колач, жито. И да ли отац пре тог чина мора ићи са њима у црву код нашег пароха и да им преда славу. Хвала и велики поздрав
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Сам домаћин сече и ломи славски колач код куће само ако нема могућности да оде у цркву или да му свештеник дође кући. Постоје многа места која су километрима удаљена од цркве, а постоје и славе које падају зими, када је дубок снег и није лако или могуће однети колач у цркву, или је свештенику немогуће да стигне у сваку кућу која тада слави. Домаћин тада чита Трисвето (или бар само Оче наш) тропар славе (ако зна, а требао би да га научи у сваком случају) , и остале молитве које зна.
Када се синови издвоје од родитеља и живе у посебном дому, они спремају посебно жито и колач и све остало што је потребно за славу. Први дан славе примају своје госте, а други дан се међусобно посећују.
Не постоји никакво правило „како предати славу“. Лепо је да отац, или оде са синовима у цркву, или да им код куће преда део колача, символично им предајући славу. Али то спада у обичаје, који су такође лепи и имају смисла.
Поздравља те, о. Срба

3 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *