Резање колача код куће

Питање:
Помаже Бог! Хтела сам да Ваш питам када се славски колач сече у дому – кући сече га сам домаћин са укућанима, коју молитву треба тада да чита? И још нешто: имам два сина када дође време да се ожене и оснују своје породице, како ће славити славу. Да ли сваки засебно Свеца, колач, жито. И да ли отац пре тог чина мора ићи са њима у црву код нашег пароха и да им преда славу. Хвала и велики поздрав
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Сам домаћин сече и ломи славски колач код куће само ако нема могућности да оде у цркву или да му свештеник дође кући. Постоје многа места која су километрима удаљена од цркве, а постоје и славе које падају зими, када је дубок снег и није лако или могуће однети колач у цркву, или је свештенику немогуће да стигне у сваку кућу која тада слави. Домаћин тада чита Трисвето (или бар само Оче наш) тропар славе (ако зна, а требао би да га научи у сваком случају) , и остале молитве које зна.
Када се синови издвоје од родитеља и живе у посебном дому, они спремају посебно жито и колач и све остало што је потребно за славу. Први дан славе примају своје госте, а други дан се међусобно посећују.
Не постоји никакво правило “како предати славу”. Лепо је да отац, или оде са синовима у цркву, или да им код куће преда део колача, символично им предајући славу. Али то спада у обичаје, који су такође лепи и имају смисла.
Поздравља те, о. Срба

3 Comments

  1. Poštovani , molim Vas za savet i pomoć da rayrešim moju dilemu po ovoj temi. Da li bi se i ovo vreme , vreme pandemije virusom covid 19, moglo posmatrati na sličan način , i da li bih mogao da u svom domu sa svojom decom samostalno sečem i lomim kolač za svoju krsnu slavu.Ja sam u godinama kada spadam u rizičnu grupu , a ne bih da tražim ni od dece da odlaze u našu crkvu i da se izlažu riziku ,jer je svake godine za Nikoljdan crkva prepuna vernika koji donose kolač da seku , a to je danas prilično rizično ponašanje.Jako se loše osečam povodom svega ovoga , i pomoć bi mi jako dobrodošla. Hvala unapred.

  2. Pomaže Bog! Hto bih da Vas pitam, kako pravilno da proslavim slavu i slavski kolač isečem u svom domu. Pošto sam sam u domu, moji su u drugom gradu i ne mogu da dodju za slavu, a zbog ove epidemije, po prviput bih sekao slavski kolač sam u svom domu. Hvala i veliki pozdrav.

  3. Oce kupljene osvetene ikone od crkve Isus, Bogorodica i Sv. Nikola zelim da Palim kandilo pred njima, moje pitanje je dali treba ikone da odstoje 40 dana u oltaru crkve zato sto ima kandilo pred njima? Hvala.