Разрешење поста

Питање:
Живим у САД наредних годину дана и трудим се да постим сриједом и петком. Отац код којег сам се исповједила прије поласка овамо ми је рекао да не морам да постим, ако видим да би то узнемиравало људе са којима живим (у истој кући, заједно једемо) . Трудим се да не примијете да се придржавам одређених дана поста. Отац ми је рекао да ја самим тим што мислим на Бога и жалим што не могу да постим, постим у свом срцу. Нијесам се причестила откад сам дошла овдје (2 мјесеца) , хтјела бих ове седмице, јер сам напокон пронашла Руску Православну Цркву и свештеник ми је дао благослов да се причестим. Нек Бог опрости што и вас питам за мишљење. Мало ми је тешко да и помислим да нећу постити постове. С Љубављу у Господу
Миљана


Одговор:
Драга Миљана, мени није јасан ваш статус. Ако сте студент (размена студената и сл.) онда савети вашег свештеника су добри, и имају свој основ а, ако сте запослена и зарађујете онда ви не можете да будете покривена тим благословом јер имате могућности да купите своју храну.
Поред свег реципрочног сатаназирања америчке нације мешајући народ са владом и државом, и њеном ратном машињеријом, амерички народ је један од најцрквенијих у свету. Ни у једној земљи недељом цркве нису пуније него у САД. То је необорива чињеница! Дакле, американци су врло толеранти и респективни према религиозним убеђењима других људи, и зато не видим основа да им не кажете да ви у ове дане терба да постите. Узгред да кажем да у овој држави има православаца колико и сва сва Србија. Ма реците им да сте вегетеријанка и гарантујем да у свакој породици има да нађете разумевање и подржку.
Понављам ако сте студент и без новца онда придржавајте се савета којег сте раније добили, а ако нисте него и још зарађујете ви не можете да имате никакво разрешење од поста, и такав статус вам прави сметњу за свето причешће.
Са благословом Божијим
Ваш оЉубо

Comments are closed.