Разлика између жртвене љубави и мазохизма у Православљу

Питање:
Помаже Бог оче, Молим Вас да ми објасните разлику између жртвене љубави и мазохизма у Православљу, као и да ми препоручите дела Светих отаца која ближе појашњавају поменуте разлике. Благодарим, свако добро у Господу.
Савета Јокмановић


Одговор:
Драга сестро, Није ми јасно, драга сестро, како си дошла на идеју да у исти кош трпаш и уједно тражиш разлику између мазохизма и жртвене љубави и то још у Православљу. Иако сматрам да Ти је израз и садржај мазохизма познат, због Твог повезивања истог са Православљем, морам да Ти овде објасним шта је то мазохизам. Име је добио по аустријском романсијеру Lepoldu von Sacher – Mesoch-u (1836 – 1895) и представља једну врсту сексуаане перверзије, у којој задавање бола и других грубих поступака, причињавају сексуално задовољење особи која их подноси. Мезох је ову изопаченост приказивао у својим пикантним романима и новелама. Мазохизму је сличан и садизам, који такође представља изопачену полну похотљивост, која налази задовољење у телесном мучењу особа, према којима се осећа похота. И овај назив је према једном књижевнику, Французу маркизу de Sadu, који је ту изопаченост описао у својим романима. Живео је такође у 19. веку. Е сад, драга сестро, какве везе и како се уопште могу упоређивати ове перверзне изопачености са високим идеалом хришћанске жртвене љубави. Зар ниси чита код Светог апостола и јеванђелисте Јована речи Христове: А од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје (Јован 15, 13) . Христос захтева од својих следбеника љубав која доводи до жртве, као што је и Он, безгрешни, поднео жртву за спасење света. Дакле, изједначава нашу жртвену љубав са својом Голготском жртвом. Исти Јеванђелист, у својој посланици, појашњава ову љубав, па каже: По томе смо познали љубав што Он за нас живот свој положи; и ми смо дужни живот полагати за браћу (1. Јованова 3, 16) . Преподобни авва Јустин Ћелијски каже. “Знак истинске еванђелске љубави према људима јете: веселити се њиховом спасењу, а туговати када се спотичу, падају и пропадају. Та љубав је увек дирљиво саосетљива, жалостива и милостива”. А Свети Јован Златоусти о љубави говори: “Љубав је већа од свих жртава и никакве жртве без љубави Бог не прима”. Дакле, хришћанска љубав доводи до жртвовања себе за добро и спасење ближњих, а мазохизам мучи друге ради телесног уживања. Хришћанска састрадална љубав нема никакве везе са овим перверзним појавама и нема ниједног Светог оца који говори о девијантним појавама 19. века. Препоручујем Ти да чешће прочитаваш “Химну љубави” Светог апостола Павла (1. Коринћанима 13. глава) , а и Саборне посланице Светог апостола Јована, као и 15. главу његовог јеванђеља. Ту ћеш “из прве руке” сазнати величину и спасоносност хришћанске љубави према Богу и ближњему. А мазохизам и садизам су гадост пред Богом. Мир и благослов Божји призива на Тебе о. Душан

3 Comments

 1. Mazohizam i narcizam pojmovi su kojima psihologija opisuje pojave koje u duhovnom rječniku imenujemo kao taština (sujeta) i oholost (gordost).

 2. Pomaže Bog +

  Ako smijem primijetiti, pojam mazohizma ne odnosi se samo na područje seksualnosti.
  Dolazi mi misao da je pitanje sasvim u redu i da se može o tome govoriti i u kontekstu Pravoslavlja i rasuđivanja.
  “Žrtvena ljubav” bila bi ona, čista, nesebična, od Bogom nadahnuta i vođena, s ciljem ispunjavanja dvije najveće Zapovijedi, i to bez računa (u skladu s Himnom ljubavi). Dok bi mazohizam mogli opisati i kao “anđela tame” koji se zaodijeva u “anđela svjetla”, tj. psihološki, kao podsvjesne, sebične motivacije i neuredne sklonosti koje se prikazuju i čine pod vidom dobra, a to nisu. Što, naravno, Zli iskoristi (ako i ne nadahnjuje).
  Mazohizam je kao neka druga strana medalje narcizma. Obojer, lažne slike o sebi, lažni identiteti u nekim suprotstavljenim krajnostima, a i jedno i drugo moglo bi imati korijena u “gordosti”, požudi za vladanjem, umjetnim napuhivanjem “ranjenoga” ega, obrambenim maskama i sl…. i voditi u prelest…

  Nekoliko dobrih psiholoških objašnjenja mazohizma:
  Mehanizmi održavanja identiteta (narcizam i mazohizam) piše: Helena Rosandić, psihoterapeut-mr kliničke psihologije
  Samoporažavajuće ponašanje – mazohizam, piše: Renata Senić

  Svako dobro svima u Gospodu…