Рад недељом и празником

Питање:
Помоз Бог. Оче, сигурно сте на слична питања одговарали, али Вас молим да одговорите на моје, из разлога што сам збуњена и не знам шта да радим. Ради се о празновању, поштовању Недеље и Светаца. Данас је Недеља, мала Госпојина, ми радимо терасу на кући, изнели смо то родитељима, свекру и свекрви, и добили упутство, да се прексрстимо и да наставимо са радом, тј. мајстори раде, али се ради на нашој кући, супруг и свекар помажу. Ја сам причала са свекрвом и рекла да ми је жао што данас радимо, могли смо да прескочимо. Сутра мајстор ради и неће моћи код нас да дође…., и поред осталог ми је рекла да сам уочљива и да не ваља тако да човеку уочљиво кажем да је празник а он већ ради и то су рекле неке старе бабе…и како ја нисам пријатељ када тако кажем. Да Вас више не оптерећујем, молим Вас кажите ми шта у тим ситуацијама да радим. Осећам се грешном јер не могу да спречим неке ствари а тиче се моје породице.
Хвала Вам унапред
Ивана


Одговор:
Бог ти помого Ивана, Што се тиче рада недељом и празником постоји правило: “шест дана ради и свршуј све своје послове, седми дан је одмор Господу Богу твоме”
У православно пракси постоји правило да Хришћанин у недељу и на празник, ако је могуће треба да посећује Богослужење, код куће у те дане треба да читају свете књиге и време да посвети молитви. Сви послови морају да се одложе за други дан.
Али постоје неопходни послови који не трпе одлагање. Брига о деци, припремање хране, неговање болесника, односно све што иде у корист наших ближњих, јер дела љубави се не смеју одлагати.
Породицу и пријатеље воли и поштуј, али увек више слушај шта ће ти Господ рећи, а не, неке старе бабе. Сигурно да није добро да се на тако велики празник као што је рођење Пресвете Мајке Божије, ради нешто потпуно небитно јер та тераса никако не треба да буде преча од нас самих и великог празника. Господ када прича о спасењу често каже да се породица показује као непријатељ кад је реч о спасењу, и зато не треба испуњавати њихову грешну вољу и жељу на уштрб воље Божије и Њгових заповести да се не ради кад није дозвољено. Знај Ивана да увек треба наступати мудро: увек поштуј родитеље и твоје, и твога мужа и молити се за њих али пажљиво треба одбити рад кад Црква то забрањује. Требаш да се помолиш за њих да им Господ да, да се врате вери и Цркви својој. С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.