Рачунање сродства за брак

Питање:
Молим вас да ми иѕрачунате степен сродства моје девојке и мене и да ли можемо ступити у брак.Моја линија је оваква; Владимир (прадед) , Живко (деда) , Радинка (мајка) и ја….а њено је Коста (брат од Владимира и девојкин чукудјед) , Софија (прабаба) , Бојана (баба) , Божица (мајка) и онда она тј.Драгана…. Хвала унапред…
Aleksandar


Одговор:
Драги брате Александре, Твоја девојка и ти се налазите у деветом степену крвног сродства у побочној линији и брак између вас двоје је, по црквеном закону, дозвољен без потребе разрешења. Ваш заједнички предак је твој прапрадеда (рецимо Марко) , који је њој чукундеда. Између тога претка Марка, у твом случају има четири рођења, а између њега и твоје девојке пет рођења, укупно девет. Ту је, кажем, по црквеном закону, брак дозвољен, али ипак треба консултовати и обичајно право. Да ли ће тај брак изазвати саблазан и неодобравање код ваших заједничких сродника? Зато се распитајте код старијих вашим сродника, предочавајући им црквена правила. Благослов Божји призива на вас о. Душан

14 Comments

 1. Postovani zanima.me saznao sam da je moj pradeda od majke i devojkin pradeda od njene majke su braca rodjena dali mi mozemo stupiti u brak i imati decu i koji je to stepen srodstva hvala unapred

 2. Помаже Бог!

  Дечко и ја смо сазнали да смо у сродству.
  Наиме, његов чукундеда са очеве стране, тј. од његове бабе прадеда и мој чукундеда са мајчине стране, од бабе прадеда су била рођена браћа. Које је то колено и јел дозвољена веза између нас?

  Хвала!

 3. lazar vuksanovic

  Pitanje:
  Molim vas da mi iѕračunate stepen srodstva moje devojke i mene i da li možemo stupiti u brak.Moja linija je ovakva…..moj deda sa majcine strane i njena baba sa oceve strane ,su brat i sestra od tetke. Unapred hvala

 4. Postovani, imala bih jedno pitanje za Vas. Decko i ja smo 5 godina zajedno planiramo vencanje. Ali smo nedavno saznali da je brat od moje babe, otac jedne zene(Gordana) koja se udala za coveka(Sinisu) a tom Sinisi je baba(Ljupka) a ta Ljupka je i baba od (Zore)-majke mog decka, a mom decku ta Ljupka dodje prababa. Ako ste me razumeli. Bila bih Vam veoma zahvalna kada bi mi rekli koji je to stepen srodstva, i da li je moguc brak. Hvala.

 5. Ленштина

  Хишта то није дозвољено! Ви сте сродници и фамилија и нема ту приче даље. Имате заједничког претка за којег знате и ако имате морала морате да се не мешате међусобно. Ако немате морала, онда жените се и рађајте дефектну децу!
  Да знате да сте и у 25 колену, нема брака! Рођаци су рођаци!

 6. Moja baba sa oceve strane i deda sa devojkine strane su deca od 2 brata.. zanima me je l tu ima sanse za vezu?

 7. Поштовање, имам питање.
  Мој момак и ја смо сазнали да смо род. Наиме , од моје прабаке рођена сестра је била удата за његовог прадеду, они имају троје деце, три сина од којих је један његов деда по мајци. Па онда идемо ми. Занима ме у ком смо ми степену сродства и да ли веза може да се настави.

 8. ПОМАЖЕ БОГ! ЗАНИМА МЕ ДА ЛИ ЈА И МОЈ МОМАК МОЖЕМО ДА БУДЕМО ЗАЈЕДНО, ЈЕР ЈЕ ЊЕГОВ ЧУКУНДЕДА И ОД МОГА ДЕДЕ БАБА РОЂЕНИ БРАТ И СЕСТРА? ИНАЧЕ ЊЕГОВ ЧУКУНДЕДА СА СТРАНЕ МОМКОВЕ МАЈКЕ, А ДЕДИНА БАБА ЈЕ МАЈКА ОД ДЕДИНОГ ОЦА.
  ХВАЛА ВАМ УНАПРЕД!

 9. Поштовани,

  Молим Вас да ми кажете да ли постоје сметње за брак у степену сродства мене и мога мужа , кога је у периоду наше веридбе мамина сестра од рођене тетке ( мамина мама и теткина мама су рођене сестре ), узела за крштеног кума својих унука, без провере да ли се тиме угрожава склапање брака између мене и мог супруга који је пристао да крсти унуке мамине сестре од рођене тетке, а након тога је склопљен наш брак. Унапред хвала на одговору.

 10. Postovanje. Molim za pomoc da mi kazete koje je ovo koleno ili stepen srodstva. Prijatelj ili dalji rodjak i ja imamo zajednicke pretke. Ide ovako sa moje strane, moj cukundeda, pradeda,baba, otac pa ja. A sa njegove strane njegov pradeda, deda, mama pa on. Znaci moj cukundeda i njegov pradeda su rodjena braca. Molim vas da mi objasnite koje je to koleno. Hvala najlepse.

 11. Postovani zanima me u kom smo stepeni i srodstva ja i moja devojka, koje je to koleno i da li je tu dozvoljen brak. Naime deda moje babe sa majcine strane i baba njene babe sa oceve strane su rodjeni brat i sestra. Hvala unapred.

 12. Код нас Срба у Босни никада се нису склапали бракови између сродника у истом Презимену.

 13. Molim vas da mi izracunate stepen srodstva. Moj pradeda je imao 8 dece,izmedju ostalog moju babu i njegovog oca. Njegov otac njega,a miha baba mog tatu,pa tata mene. Da li je u pitanju 5 stepen kao sto sam ja izracunala ili mozda nisam upravu?

 14. Pomaze Bog! Imam pitanje:Da li crkva odobrava vezu izmedju momka i devojke ako su njegova cukunbaba i njen pradeda bili rodjeni brat i sestra. Hvala unapred.