Рачунање сродства за брак

Питање:
Молим вас да ми иѕрачунате степен сродства моје девојке и мене и да ли можемо ступити у брак.Моја линија је оваква; Владимир (прадед) , Живко (деда) , Радинка (мајка) и ја….а њено је Коста (брат од Владимира и девојкин чукудјед) , Софија (прабаба) , Бојана (баба) , Божица (мајка) и онда она тј.Драгана…. Хвала унапред…
Aleksandar


Одговор:
Драги брате Александре, Твоја девојка и ти се налазите у деветом степену крвног сродства у побочној линији и брак између вас двоје је, по црквеном закону, дозвољен без потребе разрешења. Ваш заједнички предак је твој прапрадеда (рецимо Марко) , који је њој чукундеда. Између тога претка Марка, у твом случају има четири рођења, а између њега и твоје девојке пет рођења, укупно девет. Ту је, кажем, по црквеном закону, брак дозвољен, али ипак треба консултовати и обичајно право. Да ли ће тај брак изазвати саблазан и неодобравање код ваших заједничких сродника? Зато се распитајте код старијих вашим сродника, предочавајући им црквена правила. Благослов Божји призива на вас о. Душан

12 коментар(а)

 1. lazar vuksanovic

  Pitanje:
  Molim vas da mi iѕračunate stepen srodstva moje devojke i mene i da li možemo stupiti u brak.Moja linija je ovakva…..moj deda sa majcine strane i njena baba sa oceve strane ,su brat i sestra od tetke. Unapred hvala

 2. Postovani, imala bih jedno pitanje za Vas. Decko i ja smo 5 godina zajedno planiramo vencanje. Ali smo nedavno saznali da je brat od moje babe, otac jedne zene(Gordana) koja se udala za coveka(Sinisu) a tom Sinisi je baba(Ljupka) a ta Ljupka je i baba od (Zore)-majke mog decka, a mom decku ta Ljupka dodje prababa. Ako ste me razumeli. Bila bih Vam veoma zahvalna kada bi mi rekli koji je to stepen srodstva, i da li je moguc brak. Hvala.

 3. Ленштина

  Хишта то није дозвољено! Ви сте сродници и фамилија и нема ту приче даље. Имате заједничког претка за којег знате и ако имате морала морате да се не мешате међусобно. Ако немате морала, онда жените се и рађајте дефектну децу!
  Да знате да сте и у 25 колену, нема брака! Рођаци су рођаци!

 4. Moja baba sa oceve strane i deda sa devojkine strane su deca od 2 brata.. zanima me je l tu ima sanse za vezu?

 5. Поштовање, имам питање.
  Мој момак и ја смо сазнали да смо род. Наиме , од моје прабаке рођена сестра је била удата за његовог прадеду, они имају троје деце, три сина од којих је један његов деда по мајци. Па онда идемо ми. Занима ме у ком смо ми степену сродства и да ли веза може да се настави.

 6. ПОМАЖЕ БОГ! ЗАНИМА МЕ ДА ЛИ ЈА И МОЈ МОМАК МОЖЕМО ДА БУДЕМО ЗАЈЕДНО, ЈЕР ЈЕ ЊЕГОВ ЧУКУНДЕДА И ОД МОГА ДЕДЕ БАБА РОЂЕНИ БРАТ И СЕСТРА? ИНАЧЕ ЊЕГОВ ЧУКУНДЕДА СА СТРАНЕ МОМКОВЕ МАЈКЕ, А ДЕДИНА БАБА ЈЕ МАЈКА ОД ДЕДИНОГ ОЦА.
  ХВАЛА ВАМ УНАПРЕД!

 7. Поштовани,

  Молим Вас да ми кажете да ли постоје сметње за брак у степену сродства мене и мога мужа , кога је у периоду наше веридбе мамина сестра од рођене тетке ( мамина мама и теткина мама су рођене сестре ), узела за крштеног кума својих унука, без провере да ли се тиме угрожава склапање брака између мене и мог супруга који је пристао да крсти унуке мамине сестре од рођене тетке, а након тога је склопљен наш брак. Унапред хвала на одговору.

 8. Postovanje. Molim za pomoc da mi kazete koje je ovo koleno ili stepen srodstva. Prijatelj ili dalji rodjak i ja imamo zajednicke pretke. Ide ovako sa moje strane, moj cukundeda, pradeda,baba, otac pa ja. A sa njegove strane njegov pradeda, deda, mama pa on. Znaci moj cukundeda i njegov pradeda su rodjena braca. Molim vas da mi objasnite koje je to koleno. Hvala najlepse.

 9. Postovani zanima me u kom smo stepeni i srodstva ja i moja devojka, koje je to koleno i da li je tu dozvoljen brak. Naime deda moje babe sa majcine strane i baba njene babe sa oceve strane su rodjeni brat i sestra. Hvala unapred.

 10. Код нас Срба у Босни никада се нису склапали бракови између сродника у истом Презимену.

 11. Molim vas da mi izracunate stepen srodstva. Moj pradeda je imao 8 dece,izmedju ostalog moju babu i njegovog oca. Njegov otac njega,a miha baba mog tatu,pa tata mene. Da li je u pitanju 5 stepen kao sto sam ja izracunala ili mozda nisam upravu?

 12. Pomaze Bog! Imam pitanje:Da li crkva odobrava vezu izmedju momka i devojke ako su njegova cukunbaba i njen pradeda bili rodjeni brat i sestra. Hvala unapred.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.