Прослава рођења детета у току поста

Питање:
Помаже Бог, Живимо у Крагујевцу и имамо дивног свештеника оца Александра Станковића у цркви код манастира у Дивостину. Са великим интересовањем читамо ваше одговоре на разноразна питања. Иако имамо одличну сарадњу са нашим свештеником ево користимо прилику да вам поставимо ова питања са надом да ће одговори помоћи и другим нашим верницима који су у истој недоумици. Супруга и ја чекамо бебу (већ имамо сина од 19 год., из мог првог брака који живи са нама) . Ако Бог да среће породиће се око 30. новембра (а слава нам је Св. Алимпије столпник) . Како ће то бити у време поста, питам се како то прославити (обзиром на наше обичаје, пријатеље…) , јер без пића и јела то баш и није могуће. Друго питање које нас “мучи” је када примати пријатеље и рођаке на бабине, јер смо присталице да ни бебу ни мајку 40 дана не треба узнемиравати и колико је и то исправно? Остајте ми здрави и срећни
Мирослав


Одговор:
Драги брате Мирославе, Чуди ме мало Твоја недоумица. Славиш као Крсну славу Светог Алимпија Столпника. Надам се да Славу прослављаш онако како црквено правило налаже, уз посну трпезу. Свакао да си се осведочио, да се гости осећају боље почашћени посном храном, јер мрсну храну имају готово свакодневно на својим трпезама. Зато не треба уопште да се секираш, ако Ти гости дођу, ради честитања принове, у току Божићњег поста. Знаћеш како да их почастиш, а онима који не знају да је време поста, да им то лепо објасниш. А ако си пак решио, да рођаке и пријатеље за бабине, не примаш у времену од 40 дана по рођењу, што је сасвим у реду, онда ће то бити још безболније, јер ће тада већ завршити Божићни пост.
Супрузи и Теби честита принову и срдачно поздравља ваш о. Душан

2 Comments

  1. Sta treba da se nosi za babine u vreme posta??

  2. Немања Милановић

    Помаже Бог. Надовезао бих се на предтходно питање и не бих много да вам одузимам времена. Ако Бог да супруга ће да ми се породи средином децембра а како њена мајка хоће да нас сачека са повојницом с обзиром да је то у посту да ли ипак треба да испече пиле или само да нас сачека са погачом, вином, луком, соли и неком питом на води.
    Хвала вам унапред.